U trendu

Kina lansira novi navigacioni satelit BeiDou

Kina je poslala novi navigacioni satelit BeiDou u svemir iz Centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan.

Satelit je lansiran 17. maja u 10:49 po pekinškom vremenu raketom-nosačem Dugi marš (Long March)-3B. Biće povezan sa BeiDou navigacionim satelitskim sistemom (BDS) nakon što uđe u orbitu i završi testove u orbiti, objavila je Sinhua.

Satelit, dizajniran da uđe u geostacionarnu zemaljsku orbitu, 56. je satelit iz porodice BeiDou i ujedno prvi rezervni satelit za državni satelitski navigacioni sistem BeiDou-3 (BDS-3).

Satelit će proširiti komunikacioni kapacitet regionalne funkcije sistema za razmenu kratkih poruka, poboljšati preciznost pozicioniranja i promovisati dostupnost i stabilnost mreže.

Satelit je razvila Kineska akademija za svemirsku tehnologiju, dok je raketu-nosač razvila Kineska akademija za tehnologiju lansirnih vozila. Ove su podružnice Kineske korporacije za svemirsku nauku i tehnologiju.

Misija je obeležila 473. let raketa nosača Dugi marš.

BDS je započet 1994. godine. Izgradnja BDS-1 i BDS-2 je završena 2000. odnosno 2012. godine. Kada je BDS-3 završen i pušten u upotrebu 31. jula 2020. godine, Kina je postala treća zemlja koja ima nezavisni globalni satelitski sistem za navigaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.