U trendu

Kina pravi banke resursa germplazme – Nojeva barka za raznolikost vrsta

TIANĐIN – U naučno-fantastičnom blokbasteru „Lutajuća zemlja“ (The Wandering Earth), naučnici su u svemirskoj stanici držali u frižideru 100 miliona semenki osnovnih useva i čuvali DNK mape globalnih biljaka i životinja.

U stvarnom svetu, gde je brz gubitak resursa germplazme postao izuzetno hitan izazov, Kina gradi brojne banke resursa germplazme (živi genetski resursi) sa ciljem da očuva raznolikost vrsta, piše Sinhua.

U banci resursa poljoprivredne germplazme u Tianđinu istraživač Vang Lu je radio na ispitivanju stepena klijanja i sadržaja vode u semenu kukuruza i soje, pošto je banka nedavno dobila više od 500 novih resursa germplazme.

Resursi germplazme useva su kultivisani biljni genetski materijali sa genetskim funkcijama, koji igraju važnu ulogu i u bezbednosti hrane i u originalnim inovacijama poljoprivredne nauke i tehnologije, rekao je Lan Ćingkuo, zamenik direktora Instituta za resurse germplazme i biotehnologiju pri Akademiji poljoprivrednih nauka u Tiandđinu.

„Postoji osam različitih banaka u kojima se resursi poljoprivredne germplazme čuvaju u uslovima niske temperature i konstantne vlažnosti“, primetio je Vang, pakujući seme u različite kese od aluminijumske folije sa dvodimenzionalnim kodovima.

„Informacije o semenu, uključujući tipove i izvore, mogu se brzo pročitati nakon skeniranja kodova, što je veoma pogodno za dalji istraživački rad“, dodao je Vang.

Izumiranje vrsta je hitan univerzalni problem sa kojim se svet trenutno suočava, rekao je Cui Šuhong, zvaničnik Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu Kine.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu procenjuje da je od početka 20. veka izgubljeno 75 odsto raznovrsnosti useva.

Iako su neke stare sorte određenih useva davale slab prinos i imale slabu otpornost, bile su dobro prihvaćene zbog svog dobrog ukusa.

Ako se ovi resursi germplazme mogu pravilno sačuvati, to može pomoći u naučnim oblastima kao što su identifikacija genotipa i proučavanje evolucije vrsta, a takođe će doprineti budućem ukrštanju novih sorti koje se odlikuju dobrim ukusom i visokim prinosom.

Poljoprivredni resursi germplazme u Kini dostupni za dugoročno čuvanje premašili su 520.000, što je drugo mesto na globalnom nivou po ukupnoj količini čuvanja.

„Na osnovu obimne kolekcije resursa germplazme, moći ćemo u budućnosti dubinski da analiziramo podatke o njegovom genotipu i fenotipu i da koristimo velike podatke i tehnologiju biološkog uzgoja kako bismo kombinovali osobine i gene za dizajniranje i kultivaciju novih semenki koje zadovoljavaju specifične potrebe“, rekao je Lan.

Širom Kine su uspostavljene brojne riznice resursa germplazme. U Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka izgrađena je nova nacionalna banka germplazme useva, uključujući delove sa niskim i ultra niskim temperaturama.

Banke resursa germplazme širom Kine će se fokusirati na očuvanje resursa germplazme i naučna istraživanja i inovacije, doprinoseći očuvanju genetskog diverziteta i održivom razvoju, rekao je Lan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.