U trendu

Kineska ‘kopnena svemirska stanica’ počinje probni rad

Infrastruktura za simulaciju svemirskog okruženja i istraživanja (SESRI), kineska „kopnena svemirska stanica“, nedavno je puštena u probni rad, objavio je list Čajna sajens dejli (China Science Daily) a prenosi Sinhua.

Smešten u Harbinu, glavnom gradu severoistočne kineske provincije Heilongđiang, SESRI je zemaljska eksperimentalna platforma za svemirsku nauku i tehnologiju velikih razmera, projketovana za proučavanje osnovnih naučnih pitanja u svemirskim materijalima, uređajima, fizici magnetosfere i drugim oblastima.

Platforma, koju su zajednički razvili Institut za tehnologiju u Harbinu i Kineska korporacija za vazduhoplovne nauke i tehnologiju ima mogućnost simulacije za devet faktora svemirskog okruženja, kao što su plazma, vakuum, zračenje čestica i solarno elektromagnetno zračenje.

„Više od 110 univerziteta i istraživačkih instituta u zemlji i inostranstvu prijavilo se za platformu“, rekao je Li Liji, izvršni zamenik direktora SESRI-ja.

Li je dodao da će u budućnosti platforma takođe igrati važnu ulogu u oblastima uključujući nauku o mozgu, život i zdravlje, kao i razvoj vrhunskih instrumenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.