U trendu

Kineska svemirska stanica postigla stoprocentnu regeneraciju resursa kiseonika

Kineska svemirska stanica s posadom Šendžou-15 koja se trenutno nalazi u orbiti, može proizvesti 100 odsto svojih potreba za kiseonikom preko svog sistema za regeneraciju na brodu, navedeno je na konferenciji o svemirskoj tehnologiji u Harbinu, glavnom gradu najsevernije kineske pokrajine Heilongđiang.

Razvoj odražava fundamentalnu transformaciju sistema kontrole okoline i podrške životu za kineske letelice s ljudskom posadom od „nadopunjavanja“ do „regeneracije“, rekao je Bian Ćiang, direktor ureda za inženjerstvo kontrole okoline i podrške životu pri Astronautskom centru Kine, prenela je Sinhua.

Kao ključna tehnologija za kineske misije s ljudskom posadom u svemiru, sistem kontrole okoline i podrške životu stvara osnovne uslove za život i stvara okruženje u kojem se može raditi za astronaute, čime se osigurava njihovo zdravlje i sigurnost.

Sistem se sastoji od šest podsistema za regeneraciju za sledeće procese: proizvodnju kiseonika elektrolizom vode; uklanjanje ugljendioksida; uklanjanje štetnih gasova; tretman urina; obradu vode i proizvodnju vode s ugljendioksidom i vodonikom.

„Trenutno je svih šest sistema u stabilnom radu, s 100 odsto obnovljenih resursa kiseonika i 95 odsto recikliranih vodnih resursa. To smanjuje količinu snabdevanja s tla za šest tona svake godine“, rekao je Bian u obraćanju na trećoj nacionalnoj konferenciji o tehnologiji kontrole okoline i podrške životu za letelice s ljudskom posadom u svemiru, 13. aprila.

Napomenuo je da se tehnologija primenjena u sistemu kontrole okoline i podrške životu rangira među najboljima na svetu.

Tokom proteklih 55 godina stručnjaci su uspešno razvili tri generacije sistema kontrole okoline i podrške životu za kineske letelice s ljudskom posadom, kao i relevantne proizvode za Šendžou letelice, vanbrodska svemirska odela i kompleks svemirske stanice od tri modula, naveo je Bian.

Dodao je da su stručnjaci od lansiranja misije kineske svemirske stanice uspešno rešavali mnoge tehničke poteškoće koje su se pojavile u svetu i ostvarili osnovnu transformaciju sistema od „obnavljanja“ do „regeneracije“, što je izuzetno doprinelo izgradnji kineske svemirske stanice.

Posada Šendžou 15 je poslala video snimak specijalno za konferenciju. Komandant Fei Đunlong je rekao da se oseća počastvovano što je svedočio transformaciji tehnologije za kontrolu životne sredine i životne podrške na svemirskoj stanici, u poređenju sa misijom Šendžou-6 pre 17 godina. Osećao se dobro dok je radio i živeo u svemiru više od 100 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar