U trendu

Kineske vlasti zatvaraju Internet kafiće

Sa priličnim zakašnjenjem u odnosu na Evropu i SAD, Kina se na Internet priključila 1997. godine. Broj korisnika je sporo rastao, da bi do „buma“ došlo tokom 2000. i 2001. godine. Danas Internet koristi 26,5 miliona Kineza, četiri miliona više nego u julu prošle godine. Na ovakav porast komunističke vlasti ne gledaju blagonaklono: naprotiv, novi je medij za njih samo još jedna pretnja „državnim i nacionalnim interesima“.

Upravo je iz ovih razloga i prisutan apsolutni državni monopol u oblasti telekomunikacija, kao i strogo nadgledanje aktivnosti surfera, koji moraju da paze kakve stranice posećuju. Vlasti su naročito osetljive na sajtove koji se hostuju u Tajvanu. U ovoj zemlji živi veliki broj Kineza emigranata, koji imaju drugačije viđenje kineskog uređenja i zagovaraju demokratizaciju društva.

U ovakvim specifičnim uslovima, kineski surferi se radije odlučuju za korišćenje Internet kafića, ne bi li anonimno posećivali zabranjene strane i izbegli zakonske sankcije. Ovaj vid korišćenja Mreže je izuzetno popularan, a mini-kafići su počeli da „niču“ bukvalno svuda: u oviru frizerskih salona, prodavnica obuće, knjižara, pa čak i mesara.

U aprilu 2001. godine, kineske vlasti su odlučile da sprovedu detaljnu akciju kontrole preko 56.800 Internet kafića širom države, i spreče dalje nekontrolisano korišćenje Mreže. Posle tromesečne akcije, 2.000 njih je u potpunosti zatvoreno, a 6.000 može da nastavi rad samo ako zadovolji stroge uslove koji se nameću: postavljanje filtera i sprečavanje pristupa svemu što što „miriše“ na „kapitalističku propagandu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.