U trendu

Kineski istraživači objavili kartu organskog ugljenika za globalne regione crnog tla

Grupa kineskih istraživača objavila je mapu podataka o sadržaju organskog ugljenika u zemljištu (SOC) za globalne regione crnog tla, bacajući svetlo na kvantifikaciju agro-ekosistema i globalnu bezbednost hrane, objavljeno je u novom broju časopisa Rimout sensing of envajorment (Remote Sensing of Environment).

Kako prenosi Sinhua, istraživanja su pokazala da na ciklus ugljenika utiču poljoprivredna zemljišta. Precizno mapiranje sadržaja SOC može pomoći da se razjasni kapacitet sekvestracije ugljenika, kvantifikuje agroekosistem i doprinese globalnoj bezbednosti hrane. Ali, izazov je još kako nabaviti pouzdane skupove podataka SOC sadržaja.

Studiju objavljenu u časopisu uradili su istraživači sa Severoistočnog instituta za geografiju i agroekologiju pri Kineskoj akademiji nauka. Prema časopisu, istraživači su prikupili više od 191.000  slika daljinskog snimanja i podataka modela nadmorske visine i koristili konvolucioni model neuronske mreže meta-učenja za generisanje mape podataka visoke rezolucije za globalne regione crnog tla.

Podaci u studiji ukazuju da sadržaj SOC u globalnim regionima crnog tla pokazuje trend smanjenja, koji se može podeliti na fazu značajnog smanjenja od 1984. do 2000. godine i fazu umerenog smanjenja od 2001. do 2021. godine.

Rezultat studije takođe pokazuje da četiri glavna regiona crnog tla u svetu imaju različite stope pada SOC. Stope pada SOC-a u Rusko-ukrajinskoj ravnici i Pampas ravnici u Južnoj Americi su veće od onih u severoistočnoj Kini i basenu reke Misisipi u Severnoj Americi.

Studija pokazuje da ovo istraživanje može pružiti referencu za dugoročno posmatranje svojstva zemljišta i useva na umerenim i visokim rezolucijama na globalnom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar