Kineski istraživači otkrili uzročne veze između ljudskih mikroba, dugovečnosti

PEKING – Kineski istraživači su nedavno utvrdili uzročne veze između ljudskog mikrobioma i dugovečnosti, otkrivši da su određene vrste mikroba povezane sa povećanim ili smanjenim izgledima za dugovečnost.

Iako su prethodne studije uspele da otkriju povezanost između ljudskog mikrobioma, posebno mikrobiote creva i dugovečnosti, njihova uzročna povezanost je ostala nejasna, piše Sinhua.

Istraživači sa Univerziteta Kineske akademije nauka, Univerziteta Džeđiang, Univerziteta u Pekingu, Univerziteta Fudan i BGI-Šendžena koristili su Mendelove analize randomizacije, zasnovane na studijama asocijacija na genomu, da pronađu uzročne veze između ljudskih creva i oralnih mikroba i ljudske dugovečnosti.

Studija, koja je objavljena u časopisu Naučni izveštaji (Scientific Reports), otkrila je da su neke grupe crevnih mikroba zaštićene od bolesti povezane sa povećanim izgledima za dugovečnost. Studija je takođe pokazala da su drugi crevni mikrobi, poput patogena kolorektalnog raka, negativno povezani s dugovečnošću.

Studija je dalje pokazala da genetski dugovečne osobe imaju tendenciju da imaju veće količine određenih grupa mikroba, kao što su Prevotella i Paraprevotella, ali manju količinu vrsta Bacteroides i Fusobacterium.

Prema studiji, stogodišnjaci su genetski imali manju mikrobnu raznolikost u crevima, ali nije bilo razlike u oralnim mikrobima u poređenju sa drugim starosnim grupama.

Istraživači su takođe sugerisali da je neophodno pratiti premeštanje komenzalnih mikroba između različitih mesta u telu ljudi kako bi se poboljšale njihove šanse za dug i zdrav život.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.