U trendu

Kineski teleskop FAST detektuje scintilacioni luk u brzom radio talasu

Astronomi su prvi put otkrili scintilacioni luk u spektru brzog radio rafala (FRB) pomoću kineskog sfernog radio teleskopa sa otvorom od pet stotina metara (FAST), najveće pojedinačne antene na svetu i najosetljivijeg radio teleskopa, prenosi Sinhua.

FRB-ovi su misteriozni radio bljeskovi koji traju samo nekoliko hiljaditih delova sekunde za koje je 2016. godine potvrđeno da potiču iz kosmosa. Još nema objašnjenja za njihovo poreklo.

Međunarodna grupa koju predvode istraživači iz Nacionalne astronomske opservatorije Kineske akademije nauka predstavila je međuzvezdanu analizu scintilacije brzog radio praska (FRB) 20220912A tokom njegove izuzetno aktivne epizode 2022. godine.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Kineska nauka fizike, mehanike i astronomije (Science China Phisics, Mechanics & Astronomy), luk je otkrio da scintilaciju može izazvati jonizovani međuzvezdani medijum ili materijal koji ispunjava prostor između zvezda.

Ovo otkriće otvara novi pristup ispitivanju medijuma brzih radio rafala i njihovog mogućeg orbitalnog kretanja.

Istraživači su takođe izvestili o svom metodu za otkrivanje scintilacionog luka, koji se generalno može primeniti na izvore sa nepravilno raspoređenim rafalima ili impulsima, navodi se u studiji.

Džejms Kordes (James Cordes) sa Univerziteta Kornel (Cornell) rekao je da metoda korišćena u ovoj studiji može pomoći u pronalaženju galaksije domaćina FRB-a i međuzvezdanog medijuma na Mlečnom putu.

FAST je zvanično počeo rad u januaru 2020. godine, smešten u prirodno dubokoj i okrugloj kraškoj depresiji u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou. Veruje se da je to najosetljiviji radio teleskop na svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar