U trendu

Kineski teleskop FAST uočio je ogromnu strukturu atomskog gasa

PEKING – “Kinesko nebesko oko“, poznato i kao sferni radio teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), uočilo je ogromnu atomsku gasnu strukturu u blizini galaktičke grupe, prenosi Sinhua.

Pronalazak se dogodio pošto je najosetljiviji radio teleskop na svetu „bacio pogled“ na Stefanov kvintet, vizuelnu grupaciju od pet galaksija od kojih četiri čine kompaktnu grupu galaksija.

Linearna skala strukture atoma vodonika dostiže oko dva miliona svetlosnih godina ili 0,6 megaparseka, što je najveća takva vrsta ikada otkrivena u univerzumu, navodi se u studiji objavljenoj u sredu u časopisu Nejčer (Nature).

Takođe, struktura obuhvata prošireni izvor veličine približno 0,4 megaparseka povezan sa poljem krhotina, i zakrivljenu difuznu karakteristiku dužine od oko 0,5 megaparseka pričvršćenu za južnu ivicu proširenog izvora, navodi se u studiji.

Istraživači su rekli da je difuzna karakteristika verovatno nastala interakcijama plime i oseke u ranim fazama formiranja Stefanovog kvinteta.

Rezultati su pružili nove informacije koje su poboljšale naše razumevanje evolucije gasa u univerzumu. Međutim, još nije jasno kako vodonik tako male gustine može preživeti jonizaciju intergalaktičkom ultraljubičastom pozadinom na tako dugoj vremenskoj skali, navodi se u studiji.

U međuvremenu, NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb nedavno je snimio sliku Stefanovog kvinteta, detaljno pokazujući kako galaksije u interakciji pokreću formiranje zvezda jedna u drugoj i kako se remeti gas u galaksijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar