Ko će pobediti u bici kod Handheld-a?

Premda kompanija Palm i dalje neprikosnoveno vlada tržištem ručnih računara, analitičari tvrde da kupci u SAD pokazuju sve veće interesovanje za njenog najvećeg rivala – računar iPaq kompanije Compaq Computer.

Tako analitičari kompanije Dataquest navode da je na kraju drugog tromesečja Palm svoje vođstvo na američkom tržištu u pogledu visine prihoda prepustio Compaq-ovom čedu iPaq.

Palm je tromesečje, naime, završio sa prihodom od oko 135 miliona dolara, dok je Compaq prešao u vođstvo, prešavši 200 miliona dolara prihoda. Čak i u kombinaciji sa prihodom koji je ostvarila kompanija Handspring iz Mauntin Vjua (oko 65 miliona), koja koristi licencu na Palm-ov operativni sistem, prihod Compaq-a je veći.

Prvenstveni razlog za ovakvo stanje je sasvim logičan – iPaq se, jednostavno, bolje prodaje od Palm-a. Poređenja radi, iPaq modeli koštaju između 400 i 600 dolara, dok su razni Palm-ovi dostupni u rasponu od 100 do 450 dolara.

Dublje razloge treba tražiti u implementaciji bežičnih tehnologija i dodatnim pogodnostima koje nude ove dve platforme. Čini se da je iPaq, dugoročno posmatrano, odabrao perspektivniju, čvršću i zaokruženiju strategiju.

Poslovne korisnike, pre svega, zanimaju aplikacije koje omogućavaju čitanje, pisanje i slanje e-pošte, slanje kratkih poruka, povezivanje u bežične lokalne mreže, kao i mogućnost da svoj ručni računar istovremeno koriste kao telefon. Premda oba sistema nude sve ove funkcije, čini se da je operativni sistem Windows CE, koji predstavlja softversku okosnicu funkcionisanja iPaq-a, nudi fleksibilniju, intuitivniju i bogatiju podršku za ove potrebe kroz aplikacije kao što su Outlook i Microsoft Pocket Office. Sa druge strane, Palm, koji radi pod sopstvenim operativnim sistemom PalmOS, “ostaje solidan izbor za poslovnu primenu”; ipak, mnogi analitičari preporučuju da se ni za jednog prodavca ne treba vezivati duže od dve godine.

Poznavaoci ovog déla industrije kažu da poslovni korisnici od svojih uređaja sada žele da budu mnogo više od običnih ličnih digitalnih pomoćnika – većina njih bi sada htelo da ima pristup kompanijskim podacima na Microsoft-ovim serverima.

Palm se, sa druge strane, više usredsredio na robusnost i hardverske karakteristike kao što je trajanje baterije. Istraživanja, međutim, pokazuju da su interesovanja poslovnih korisnika drugačija – oni više pažnje obraćaju na kolor displeje, razna proširenja funkcionalnosti i slične sitnice koje njihove ručne računare čine funkcionalnijim, ali i lepšim i zabavnijim. Analitičari kažu da je velika većina ovih korisnika već navikla da svakog ili svakog drugog dana puni baterije svojih mobilnih telefona, pa im ne predstavlja problem da to isto čine i sa svojim ručnim računarima; stoga im kapacitet, odnosno vek baterije ne znači mnogo.

Ipak, i pored toga što iPaq prednjači u prihodima, još uvek je daleko iza Palm-a prema svom udelu na tržištu: prema procenama analitičke firme Gartner, uređaji koji se izvršavaju pod PalmOS-om za sada čine oko 70% tržišta, pod Windows-om CE oko 20%, dok preostalih 10% pripada raznim verzijama Symbian OS-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.