Kolačići vredni 270 miliona dolara

Odomaćena tehnologija „kolačića“ („cookies“), integralni deo svakog programa za pregled web stranica, uskoro bi mogla da bude zabranjena u zemljama Evropske unije. Predlog novog zakona biće predstavljen Evropskom parlamentu 13. novembra, i ako bude prihvaćen, biće stavljen na glasanje, tj. o njegovoj (ne)primeni će odlučivati evropski ministri. Motiv predlagača jeste odbrana privatnosti korisnika, koji su, smatra se, ugroženi neovlašćenim prikupljanjem i korišćenjem podataka o njima. Najjednostavnije rečeno, „kolačići“ su fajlovi koje posećeni sajt (server) upisuje na hard disk posetioca, kako bi se došlo do osnovnih podataka o načinu na koji surferi pregledaju sajt, koliko ga često posećuju, koje su im stranice najzanimljivije, na koje linkove najviše klikću, šta kupuju, itd. Ukratko, tehnologija služi otkrivanju ukusa i navika posetioca sajta.

Novi zakon bi mogao znatno da utiče na elektronsku trgovinu i oglašavanje u Evropi, upozoravaju udruženja Internet preduzetnika. Jedna od organizacija koja u Britaniji okuplja vlasnike sajtova koji žive od oglašavanja, Interactive Advertising Bureau U.K., ističe da su „kolačići“ osnova na kojoj počivaju efikasna promocija i prodaja. Upravo upoznavanje navika i ponašanja surfera omogućuje postavljanje banera/linka na pravo mesto na stranici i u okviru sajta, kao i interakciju između sajta i posetioca. Jedan od primera je i često korišćena strategija u online prodavnicama, gde se pomoću „kolačića“ potencijalni kupac identifikuje, i na osnovu njegovih prethodnih kupovina ili stranica koje je posetio, nudi mu se proizvod najbliži njegovim interesovanjima, ili srodan/sličan prethodnim proizvodima koje je na toj lokaciji kupio.

Internet javnost je već dugo podeljena po pitanju ove tehnologije: dok je neki smatraju bezopasnom, neophodnom i korisnom i za surfere i vlasnike sajtova, drugi tvrde da su „kolačići“ sredstvo kojim se ugrožava privatnost na Mreži. Predloženi zakon bi mogao da dovede do zabrane upotrebe ovakve tehnologije ili do propisivanja strogih pravila o njenom korišćenju – vlasnici sajtova bi, u tom slučaju, morali da jasno daju do znanja da koriste „kolačiće“, kako ih koriste, i pitaju surfera da li želi da ih prihvati. Ako bi bili zabranjeni, organizacija Interactive Advertising Bureau U.K. upozorava da bi britanske Internet kompanije mogle da izgube više od 270 miliona dolara, jer bi se smanjio interes za oglašavanje na Internetu i zarada od elektronske trgovine, a samim tim bi došlo i do otpuštanja radnika u mnogim firmama. Zato je i ova organizacija pokrenula akciju pod nazivom „Save our Cookies“, uz apel članovima na Ostrvu i partnerima u drugim zemljama da počnu sa lobiranjem i odbranom „kolačića“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.