Koliko vam je zaista neophodan smartphone? (1)

Prvo i osnovno pitanje koje neko treba da postavi sebi jeste to da li mu je zaista potreban smartphone. To pitanje bi trebalo da prilično smanji najveći broj zainteresovanih. Ukoliko vam je mobilni telefon potreban samo zato da ponekad nešto pogledate na internetu i možda pročitate ili napišete neki mejl, preporučujemo vam kupovinu klasičnog mobilnog telefona. Ne zato što je to bolje rešenje, nego zato što vam više nije ni potrebno.
Opera Mini sa ugrađenim e-mail klijentom ili veoma dobrom Gmail Java aplikacijom može biti dovoljna za svakoga kome treba samo da koristi Facebook, pogleda najnovije vesti i pošalje nekoliko mejlova. Čemu onda stotine drugih funkcija kada biste koristili samo ove? To važi i za multimediju i posao. Za slušanje muzike zaista nije potreban, kao ni za odličan imenik i kalendar. Međutim, ukoliko želite da pogledate dugometražni film ili sinhronizujete kalendar s korporativnim, smartphone je razuman odabir.
Pre različitih modela iPhone-a i sličnih mobilnih telefona, touchscreen telefoni bili su rezervisani uglavnom za poslovne korisnike, ali danas su svi impresionirani crtanjem po monitoru i korišćenjem besmislenih widget-a, tako da se sa sigurnošću može reći da su ušli i u sferu zabave. Radi se o intuitivnom načinu korišćenja, najprirodnijem od svih ponuđenih, ali to ima i svoje negativne strane.
Dok iz jedne perspektive možete uživati u olakšanom surfovanju i zabavnijem korišćenju nego s monotonim tasterima, mogućnost oštećivanja uređaja mnogo je veća. Ako i ne računate ogrebotine, samo jedan nezgodan pad mogao bi da uništi jednu od najskupljih komponenti vašeg novog smartphone-a. Veliki nedostatak je i upotreba u nezgodnim situacijama, pa se tako postavlja pitanje efikasnog korišćenja jednom rukom, na primer, u punom autobusu, ili menjanje pesama, pisanje poruka ili odbijanje poziva bez gledanja. Pisanje poruka je jednostavno na oba tipa telefona, ali šta je s dužim tekstovima? Ovo je u trendu, ali dobro razmislite o funkcionalnosti koju dobijate i gubite sa touchscreen-om.
Potpune QWERTY tastature san su poslovnih korisnika i zavisnika od poruka. Posle početnog treniranja prstiju, pisanje SMS poruka, mejlova i čak dužih tekstova, ovo postaje jednostavan zadatak koji se može izvršiti u najkraćem vremenu. Posle toga, korišćenje mobilnih telefona s numeričkim tastaturama postaje nešto što veoma nervira. Međutim, i tu ima problema: neki telefoni nemaju baš najbolje rešene tastature, pa one mogu biti preterane širine za nošenje u džepu ili se ne mogu koristiti jednom rukom.
Hardver je kod ovih telefona manje-više sličan, tako da softver pravi najveću razliku. Symbian 60 i Windows Mobile su najzastupljeniji, a iza njih je iPhone OS i Blackberry OS, sa Linux-om i Palm OS-om. Ovde treba napomenuti da svaki ima svoje vrline i mane, pa je jedini način za izbor jednog od njih isprobavanje i korišćenje.
Ako ste više orijentisani na telefoniju i klasične radnje na mobilnim telefonima, ali cenite mogućnost proširenja dodatnim aplikacijama, Symbian 60 je najbolji izbor, dok je Windows Mobile nešto kompleksniji, ali zato mnogo moćniji i fleksibilniji. iPhone je ograničen na jedan OS, koji je u jednu ruku praktičan i vrlo jednostavan, ali u drugu ima neka ograničenja koja mnogi ne bi mogli da trpe. Blackberry OS sam po sebi u stvari i nije smartphone, ali smešta se u poslovnu klasu, odličan je za mejl i poslove svojstvene klasičnim mobilnim telefonima, dok pada u delu multimedije. Uz to što je na samrti, postoji mnogo razloga da se izbegne Palm OS, pored izuzetne zastarelosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.