Koliko vam je zaista neophodan smartphone? (2)

Posle svega treba da postavite sebi pitanje da li se isplati čekati nov model. A odgovor na njega je dvosmislen. Iako je tržište puno odličnih smartphone modela sa širokim spektrom mogućnosti, činjenica je da će se pojaviti velika količina klonova iPhone-a, među kojima će se sigurno naći i mnogo dobrih telefona. Zato verovatno i ne treba žuriti.
Mada je normalna stvar da svaki smartphone podržava bar neki tip push e-mail, neki su u tome ipak malo bolji od drugih. Blackberry prvi pada na pamet s odličnom integracijom s istoimenom uslugom, a ta kombinacija uređaja i usluge najbezbolnija je kombinacija varijante push e-mail za nekoga kome više od toga i ne treba. Problem je što druge usluge (kao što je Gmail) pate, kao i korisnici koji ne koriste Blackberry servis.
S druge strane, Windows Mobile ima odličnu podršku za Microsoft Exchange, i zbog RIM-ove čvrste ruke samo neki uređaji imaju podršku za Blackberry uslugu. Slična je situacija sa S60: neki uređaji (u budućnosti verovatno nijedan) imaju podršku za Blackberry, Microsoft Exchange, ali i druge usluge, kao što je Seven, emoze i Nokia Messaging, koji odlično funkcioniše. Ako vaša kompanija ima Exchange server Windows Mobile ili Symbian 60, ako vaša kompanija nema push server, ali treba vam Blackberry Internet Service, a ne radi se o službenom mobilnom telefonu, Symbian 60 je odličan za igranje besplatnim push uslugama.
Svaka čast drugima, ali Windows Mobile je kralj tweak-ovanja i optimizacije. Ono što većina gleda kao nepotrebno komplikovanje neki ljudi vide kao rudnik zlata za poboljšanje softvera smartphone-a. Pored toga što imaju dobro nam poznat registry, Windows Mobile uređaji imaju otvoren i praktično nezaštićen operativni sistem čije se datoteke mogu lako editovati, a podjednako fleksibilni su i ROM-ovi.
Zahvaljujući odličnoj veb zajednici, koja svakodnevno pravi "custom" ROM-ove, s prilagođenim aplikacijama i operativnim sistemom, Windows Mobile mobilni telefoni, a posebno HTC-ovi, dobijaju celu novu dimenziju korišćenja. iPhone-ova popularnost napravila je sličan efekat, ali ne do te mere da za nekoliko minuta možete da imate drugi operativni sistem na svom smartphone uređaju. Ipak, takozvano Jailbreak-ovanje iPhone-a ima velike prednosti i omogućava pomalo hakovanja i tweak-ovanja. Iako ima ogroman fond aplikacija, kao i Windows Mobile, Symbian 60 je u poslednje vreme više zaštitio ključne datoteke operativnog sistema, tako da su šanse za "čačkanje" po njemu još manje nego pre mada još uvek postoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.