U trendu

Kompjuteri i vaše zdravlje (I deo)

Svakodnevno radeći na kompjuteru, verovatno niste ni svesni koliko puta napravite iste pokrete, naročito u radu sa mišem i tastaturom. Prilikom ovakvog rada dolazi do zamaranja zglobova (naročito zgloba korena šake) i mišića, ovaj zamor je uglavnom akutan, ali se vremenom može i akumulirati i preći u nešto opasnije. Stručnjaci su utvrdili, da mnogobrojna uzastopna ponavljanja malih – kratkih pokreta, mogu prouzrokovati povrede koje su povezane sa neodgovarajućim položajima tela i ruku dok radimo. Za ove povrede nema univerzalno prihvaćenog naziva. Ali, obzirom na to da se sastoje od više reči, uglavnom možete naići na skraćenice. Na engleskom govornom području koriste se: oštećenja zbog kumulativnih trauma (cumulative trauma disordersCTD), jer je uzrok „zbir“ štetnog delovanja ponavljajućih pokreta i nepravilnog položaja. Još jedan od češćih grupnih naziva je i „povreda zbog ponavljajućeg naprezanja“ (repetitive strain injuryRSI) ili poremećaji zbog ponavljanja pokreta (repetitive motion disordersRMD), ali susreću se i drugi: mišićno-koštani poremećaji izazvani radom (work related musculoskeletal disordersWMSD), sindrom prenaprezanja vezan za rad (work related overuse injury, occupational overuse syndrome), „ruka pisca“ (writer“s hand), itd.

Sve gore navedene povrede i oboljenja su različite mišićno-koštane promene prouzrokovane ponavljanjem određenih pokreta i neodgovarajućim, prisilnim položajem tokom radnog vremena. Kod osoba koje rade na kompjuteru (kao vi, upravo sada), date promene mogu da se jave u rukama, laktovima, ramenima, vratu i leđima. Znakovi za uzbunu su: bol, utrnutost, trnci, bockanje i drugi različiti neugodni osećaji. Pored navedenih znakova koji su na nivou osećaja, može doći i do raznih vrsta upala: crvenila i otoka, ukočenosti, bolnih tačaka, pa čak i depresije.

Kod nekih osoba koje pate od poremećaja izazvanih dugotrajnim radom nije moguće videti navedene znakove, ali oni ne mogu obavljati svoje redovne aktivnosti. Istovremeno, osobe koje boluju od ovih kumulativnih povreda, imaju odjednom više nabrojanih bolesti i oštećenja.

Sve ovo gore što smo naveli, nismo to uradili da bi vas uplašili, već samo da bi vas upozorili na moguće posledice nepravilnih položaja pri radu. U sledećem prilogu ćemo vam predstaviti neke smernice i predloge kako da izbegnete kumulativne kompjuterske povrede i oštećenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.