Kompjuteri od stakla

Kompanija Sharp, najveći svetski proizvođač LCD monitora, predstavila je CGS (continuous grain silicon) tehnologiju, na kojoj radi još od 1977. godine. Ovih dana, postignuti su prvi značajni rezultati, posle višegodišnjih neuspelih pokušaja. Reč je o postupku koji omogućuje „štampanje“ kompjuterskih procesora na staklu, kojim se štedi prostor i otvara mogućnost za integrisanje čitavog računara na LCD monitoru debljine svega dva milimetra.

Prototip „staklenog“ procesora izrađen je na komadu stakla dimenzija 15 x 15 mm i debljine 1 mm. Na ovakav komad stakla inženjeri kompanije Sharp uspeli su da smeste 13.000 tranzistora i postignu brzinu rada procesora od 2,5 MHz. Iako se to čini skromnim u poređenju sa 55 miliona tranzistora, koliko sadrži procesor Intel Pentium 4, i brzinom od 2,8 GHz, na kojoj rade najnoviji procesori, prototip predstavlja izuzetno dostignuće koje bi moglo da izazove revolucionarne promene u informatičkim tehnologijama.

Iz kompanije najavljuju da će se prvi proizvodi koji koriste novu tehnologiju naći na tržištu 2005. godine, i da će to najverovatnije biti memorijske pločice koje bi se ugrađivale u mobilne telefone, džepne računare i igračke konzole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.