U trendu

Koristimo ga svakodnevno, a ni ne znamo otkud mu taj naziv

U poslednje vreme često koristimo ovaj termin, ali da li znate šta znači naziv Wi-Fi zapravo? Ili kako je dobio ovo ime?

Ispostavilo se da „Wi-Fi“ zapravo ne znači ništa. Naime, reč je o registrovanom zaštitnom znaku „Wi-Fi“ saveza, ranije poznatog kao Wireless Ethernet Compatibility Alliance. (Važno je napomenuti i to da dok mnogi ljudi ovu skraćenicu pišu kao wifi, zvaničan pravopisno tačan naziv je Wi-Fi.)

Osnivač Wi-Fi saveza Fil Belandžer podelio je istoriju termina još 2005. godine. Čini se da je bežična industrija tražila korisno ime koje se odnosi na tehnologiju koja se pridržavala standarda poznatih kao IEEE 802.11.

„Trebalo nam je nešto što je malo privlačnije od IEEE 802.11b Direct Sequence“, objasnio je on. Wi-Fi alijansa je angažovala firmu Interbrand da smisli ideje, a konsultantska kuća za brend je predložila 10 imena, uključujući i Wi-Fi.

Mnoge Filove kolege iz grupe su se plašile. Nisu razumeli brendiranje ili marketing. Oni nisu mogli da zamisle da koriste ime Wi-Fi bez ikakvog doslovnog objašnjenja. Zato su našli kompromis i složili se da uključe oznaku „The Standard for Wireless Fidelity“ zajedno sa imenom. Međutim, to je bila greška i služila je samo da zbuni ljude. Uklonjena je nakon godinu dana. Ostao je samo naziv Wi-Fi koji je sada svima poznat i u širokoj upotrebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar