Koristite li neku od ovih lozinki, odmah je promenite

Većina ljudi koristi jednostavne lozinke koje se lako pamte, ali problem je što su one vrlo osetljive i nije ih teško pogoditi.
Platforma „Nord pas“, koja se bavi sigurnošću na internetu objavila je popis 200 najpopularnijih lozinki u 2020. godini. Njih, iako su najpopularnije, ipak ne bi trebalo koristiti. Upravo suprotno, to su lozinke koje treba izbegavati s obzirom da ih je najlakše pogoditi i tako provaliti u vaš uređaj ili dobiti pristup ličnim podacima, prenosi Večernji list.

Popis detaljno opisuje koliko je puta lozinka bila izložena, korišćena i koliko bi vremena trebalo da se provali. „Nord pas“ je popis uporedio i s prošlogodišnjim, ističući kako su se neke pozicije na listi promenile. Zelene strelice označavaju porast korišćenja neke lozinke, dok crvene označavaju pad.

Tako na primer lozinka 123456, inače ove godine najkorišćenija, porasla, a u padu je korišćenje lozinke 12345. Kako navode, većina ljudi koristi jednostavne lozinke koje se lako pamte, ali problem je što su one vrlo osetljive, pa ih je zato i jednostavnije pogoditi.

„Proverite je li vaša lozinka na popisu i ojačajte je ako je“, upozoravaju iz Nord pasa“.

Popis svih 200 lozinki pogledate ovde.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.