Lekovito dejstvo virtuelne realnosti

Kada se pomene virtuelna realnost (VR), prva asocijacija je zabava, tj. upotreba ovakve tehnologije u video-igrama. Manje je poznato da se u svetu trenutno istražuje i primena u oblasti poboljšanja kvaliteta života, obrazovanja, pa čak i lečenja određenih poremećaja.

Na Tehnološkom institutu Džordžije (Georgia Institute of Technology), SAD, profesor Larry F. Hodges rukovodi istraživanjima u ovoj oblasti, s namerom da stvori virtuelne svetove koji bi zadovoljavali prave potrebe, u pravom svetu. Jedan od projekata koji je trenutno u toku jeste primena VR-a u oblasti relaksacije i meditacije, tj. smanjenja stresa.

Softver i hardver koji je u upotrebi, mogao bi uskoro da bude i standardni deo opreme na klinikama, kao značajan vid podrške lečenju pacijenata sa hroničnim problemima. Larry F. Hodges tvrdi da je tehnika primenljiva kod različitih vrsta oboljenja, od hipertenzije i astme do anksioznih poremećaja i depresivnih stanja. Takođe, ovakve bi sisteme mogle da koriste i sasvim zdrave osobe, u svrhe opuštanja i oslobađanja od stresa.

Podstaknut dobrim rezultatima, Larry F. Hodges je osnovao kompaniju Virtually Better, specijalizovanu za kreiranje virtuelnih svetova koji se koriste u lečenju fobija i anksioznih stanja. Ovakvi tretmani se već sprovode u devet klinika u SAD-u, i u još četiri van granica Sjedinjenih Država: Australiji, Kanadi, Izraelu i Argentini.

Upotreba VR-a u terapeutske svrhe nije jedina oblast interesovanja tima okupljenog na Tehnološkom institutu – različiti projekti istražuju i upotrebnu vrednost tehnologije u oblasti učenja ili rešavanja konkretnih zadataka/poslova. Jedan od takvih projekata nosi naziv „Firefighter Training“, a namenjen je budućim vatrogascima, koji se smeštaju u virtuelno okruženje zahvaćeno požarom. Za razliku od kompjuterskih simulacija, u kojima je subjekt ipak svestan da je reč o „igri“, VR omogućuje veći stepen uživljavanja i bolje proveravanje sposobnosti kandidata da reaguje brzo i efikasno u vanrednim situacijama.

Korisni linkovi:

  • Georgia Tech – The Virtual Environments Group
  • Virtually Better
  • Larry Hodges

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.