U trendu

Leteći skuter

Na slici vidite moguće prevozno sredstvo budućnosti, mašinu koja nosi naziv „airscooter“. Evo malo tehničkih karakteristika: motor sa 4 cilindra, dve elise prečnika 90 cm i mogućnost da se sa punim rezervoarom provede 2 sata u vazduhu. Maksimalna brzina koju „leteći skuter“ može da dostigne iznosi 120 km, a maksimalno pređeno rastojanje do 220 km.

Proizvedeni prototip je testirala NASA koja je konstantno zainteresovana za razvoj projekata u oblasti vertikalnog sletanja i uzletanja, a čovek koji iza ovog izuma stoji je Michael Moshier, bivši vojni pilot u američkoj mornarici. Njegova kompanija Millennium Jet je i proizvela probni primerak, a razvoj koncepta je trajao 3 godine i bio pomagan od strane NASA-e.

Ovakva letilica bi mogla da ima mnoge namene, a neke od njih ističe sam konstruktor: „Ovo prevozno sredstvo je pogodno za izbegavanje saobraćajnih gužvi i zagušenja. Njega mogu da koriste doktori u hitnim slučajevim, ali i vojnici koji trebaju da „preskoče“ minsko polje“. Ipak, što se tiče upotreba u vojne svrhe i glasina da su za letilicu zainteresovane specijalne jedinice američke vojske, Michael Moshier ističe da je njegov izum apsolutno nepogodan za akcije na neprijateljskoj teritoriji, jer vojnici postaju previše lake mete.

I ranije je bilo pokušaja da se proizvede ovakvo prevozno sredstvo, ali su svi oni bili uglavnom neuspešni. Sedamdesetih godina je testiran prototip letilice „Rocket Belt“, ali su rezultati bili nezadovoljavajući: pun rezervoar se potrošio za samo 30 sekundi, koliko je i trajao taj probni let.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.