Linux aplikacije radiće i na AIX-u

Sredina januara označila je početak realizacijeIBM-ove namere da “agresivnije” podrži uspostavljanje kompatibilnosti između sopstvenog operativnog sistema AIX (zasnovanog na UNIX-u) i Linux-a. Ta namera odraz je težnje da se korisnicima da veća fleksibilnost u izboru softverskih rešenja rešenjima za e-poslovanje, jer će moći da kombinuju AIX i Linux aplikacije, dok su do sada morali da se opredele za programe koji rade samo pod jednim ili pod drugim sistemom, što je, u nekim slučajevima, moglo znatno da umanji produktivnost.

Prvi korak ka tom cilju je paket razvojnih alata AIX Toolbox for Linux Applications, izrađen tako da omogući gradnju Linux aplikacija koje, istovremeno, mogu biti “svesne” AIX okruženja i koristiti brojne napredne mogućnosti kojima ono raspolaže.

Najbolje od svega je to što će AIX operativni sistem tretirati Linux aplikacije razvijene ovim alatom kao da su pisane za AIX, što znači da će one moći da izvuku punu snagu iz ovog 64-bitnog OS-a.

U okviru paketa isporučuje se i zbirka softvera otvorenog source koda, u kojoj se nalaze rekompilovane verzije Linux radnih okruženja Gnome i KDE, razni sistemski programi (Emacs, Samba) i razvojni alati (G++, GCC i RPM). Svi programi iz paketa rade pod verzijama AIX 4.3.3 i AIX 5L.

Ceo paket moguće je preuzeti sa Interneta, a krajem januara bi trebalo da se pojavi i na CD-u, što se poklapa sa vremenom održavanja izložbe LinuxWorld Expo, na kojoj će AIX Toolbox svakako zauzeti zapaženo mesto.

Inače, AIX Toolbox for Linux Applications prethodi novoj verziji 5.1 operativnog sistema AIX 5L, koja će sadržati sve Linux API module. Ova verzija će, kada se bude pojavila, biti kompatibilna sa IBM-ovim procesorom Power i Intel-ovim Itanium-om.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.