Ljudske kosti korišćene u nuklearnim studijama

Prema tvrdnjama australijskog dnevnika „Sydney Morning Herald“, iz Australije su u SAD izvožene kosti dece umrlih pre četvrte godine, radi potreba nuklearnih studija. Čitav projekat je trajao do 1978. godine, bez znanja roditelja, ali sa pristankom vlade u Kanberi.

Ovaj dnevnik tvrdi da su uzorci kostiju uzimani na autopsijama pretvarani u pepeo, a zatim transportovani u SAD, gde su bili „materijal“ u istraživanjima dejstva radijacije na ljudski organizam. Pozivajući se na pouzdane izvore, novinari ovog lista obelodanjuju da su, samo tokom 1958. i 1959. godine, iz Australije „izvežene“ kosti najmanje 27-ro dece i 87 odraslih osoba, a sve za potrebe američkog projekta „Sunčev sjaj“.

Postoji i sumnja da su, osim sagorelih kostiju, u SAD transportovana i tela mrtvorođenčadi, ali šef australijske Agencije za zaštitu od radijacije i nuklearnu bezbednost, ovako nešto negira. Što se tiče kostiju, 7. juna je izjavio pomenutom dnevniku da su one zaista transportovane u inostranstvo i upotrebljavane u nuklearnim studijama, i da je taj projekat započeo 1957. godine.

Projekat „Sunčev sjaj“ je započeo 1955. godine u SAD-u, a predvodio ga je nobelovac Vilard Libi, koji je i inicirao „uvoz“ kostiju iz inostranstva. Postoje indicije da je on, između 1953. i 1959. godine, dobio oko 9.000 uzoraka ljudskih kostiju iz bolnica u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Hong Kongu, naravno, sve uz saglasnost vlade SAD i pomenutih država.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.