U trendu

Majmun snagom misli pokreće robotsku ruku

Istraživački tim sa Duke University iz Severne Karoline, SAD, implantirao je elektrode u više delova mozga jednog majmuna, povezao ga na taj način sa kompjuterom i veštačkom neuronskom mrežom i pustio ga da izvršava male zadatke tipa „dohvatiti komadić hrane postavljen ispred mene“. Rezultat: 950 km dalje se pomerila jedna robotska ruka. Deluje kao odlomak iz „Autostoperskog vodiča kroz galaksiju“, ali nije tako. Kompjuter koji je obrađivao impulse „pokupljene“ iz mozga majmuna, Internetom je bio povezan sa drugim računarom na koga je bila priključena pomenuta robotska ruka. I moždani impulsi preneseni putem mreže su uspeli da pokrenu ruku, proizvedu pokrete jako slične onima koje je majmun izvodio.

I ono što je nekada delovalo kao naučna-fantastika polako postaje stvarnost. Pomeranje predmeta putem misli. Ovakva istraživanja bi mogla, naročito, da nađu primenu u rešavanju problema paraplegičara. Oni bi, u budućnosti, mogli da budu povezani sa veštačkim udovima i protezama i da ih kontrolišu putem misli, putem moždanih talasa. Ovo nije prvi eksperiment ovakve vrste, ali je, u dosadašnjem nizu pokušaja, pokazao najbolje rezultate i učinio verovatnim nešto što je, do skora, bilo nezamislivo.

U ovom su eksperimentu naučnici otkrili kako da velike količine neuronskih podataka prenose na brže načine i, tako, prizvedu još sofisticiranije pokrete kod robotske ruke. Primena ovakvih saznanja kod proteza nije jedina – istraživanja će i znatno pomoći u dešifrovanju načina na koji mozak funkcioniše. Jedan od učesnika u ovom projektu, Miguel Nicolelis, objašnjava: „Do sada smo pokušavali da rešimo misteriju mozga izučavajući rad pojedinačnih neuronskih ćelija. Ono što znamo je da aktivnosti u našem mozgu i telu nastaju sklapanjem aktivnosti velikog broja neuronskih ćelija. U eksperimentu sa majmunom uspeli smo da obradimo podatke za oko 100 neuronskih ćelija čije su aktivnosti proizvodile jedan pokret. Zato će i ovo istraživanje biti korak dalje u razumevanju procesa koji se u mozgu odvijaju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.