U trendu

Marketing na Internetu

Iz štampe je izašlo prvo jugoslovensko kolor izdanje o poslovanju preko Interneta. Nova, treća po redu knjiga autora i izdavača Dejana Šapića, „Marketing za treći milenijum – Marketing na Internetu“, uvodi nas u jedan novi svet komunikacija, zabave i poslovanja.
Polazeći od osnovnih pravila i alata koji se koriste danas, autor nas kroz analizu aktuelnih trendova dovodi do same svrhe postojanja Internet prezentacije i njene upotrebljivosti. Knjiga pokušava da odgonetne koliki je značaj web prezentacije za jednu firmu i kako je najbolje tu prezentaciju iskoristiti.
Autor pristupa Internetu iz različitih aspekata njegove korisnosti. Pri tom nudi i spisak poslovnih aktivnosti koje se mogu obavljati preko Interneta. Teme obrađene u ovoj knjizi su:

 • oglašavanja na sajtu
 • određenje profila korisnika
 • strategije korišćenja e-mail poruka
 • prijavljivanje sajta na pretraživače i vrste pretraživača
 • kupovina preko Interneta
 • zarada od Internet sajtova
 • osnovne funkcije web poruke
 • uloga banera u Internet promociji
 • razvoj brand-a na Internetu
 • sponzorstva Internet sajtova
 • PR preko Interneta
 • istraživanje na Internetu
 • "Sve sto je važno za dobru Web prezentaciju" – saveti za pravljenje kvalitetne i uspešne prezentacije, uz insistiranje na što većem publicitetu sajta.

Razgovetno pisana, stilski ujednačena, ova knjiga počinje od opisivanja osnovnih Interent tehnika sa dosta primera, jasnih svima onima koji su bar malo koristili kompjuter, a zatim autor razvija savremenu problematiku Interneta danas. Time sadržaj postaje podjednako interesantan i nov, kako za one koji tek ulaze u razotkrivanje Interneta, tako i za one kojima je Internet profesija i životno opredeljenje.
Koristeći pretežno inostrana iskustva, Šapić nas sa problemima Internet poslovanja i njihovim rešenjima suočava na primerima svetskih kompanija. U njegovoj knjizi obrađen je suštinski problem – prelazak kompanija sa klasičnih na interaktivne medije i osnivanje kompanija za rad prvenstveno putem Interneta.
Korisnik je došao na Internet sa određenim ciljem: on traži potrebne informacije, za razliku od gledaoca TV-a, koji uživa u šarenilu programa koji mu je ponuđen. Preskačući sve što nije u njegovoj sferi interesovanja, on odabira teme i oblasti koje su samo njemu zanimljive – zato je svrha Internet sadržaja obraćanje svakom pojedinačnom korisniku.
Drugo na čemu autor insistira jeste zadržavanje slučajnih posetilaca i pretvaranje tih posetilaca u redovne surfere, zainteresovane za sadržaj promenljivog sajta na kom uvek mogu da nađu neke od potrebnih informacija. Korisnik obično jednom poseti sajt i ako ga on odmah ne zainteresuje i pretvori u stalnog posetioca ili kupca, onda to verovatno nikada više neće moći da uradi.
Prilikom izrade Internet prezentacije, najvažnije od svega jeste jasna struktura sajta i doslednost pri korišćenju elemenata, jer tako vodimo korisnika po unapred zadatim pravilima, koja su tokom celog sajta ista. Kada jednom zadovoljimo potrebe korisnika, velike su šanse da će on ponovo doći na sajt i trajno postati „naš“.
Recenzenti
Doc. dr Dragan Vukmirović
Prof. dr Božidar Radenković
Korisni linkovi:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.