Me, myself and cyber-self

Da li ste ikada poželeli da sebe vidite u ulozi junaka video-igre? Ili ste možda razmišljali o tome da online-prodavnice odeće nisu dovoljno dobre, jer ne možete da odeću probate. Pa, uskoro će mnoge ovakve želje moći da budu uslišene a vi ćete, pored svog pravog „ja“, dobiti i novu „ličnost“.

Već je sada moguće da izradite trodimenzionalni model svoje glave ili tela, ali od iduće godine će biti moguće i staviti svoj trodimenzionalni model na mesto junaka igre ili u online-prodavnici isprobati naočare i videti da li je izabrani okvir onaj pravi.

Veliki broj kompanija radi na razvoju tehnologija koje upotrebljavaju trodimenzionalne modele i analitičari procenjuje da će gore navedene mogućnosti biti dostupne za 12 do 18 meseci. Ovakve mogućnosti će biti upotrebljavane i na Internetu i u mobilnoj komunikaciji, kod igračkih konzola i interaktivne televizije. I sve to u cilju personalizacije bezličnog sveta tehnologije, kako to kaže Tony Pearce iz kompanije Digimask koja se bavi razvojem ovakvih novih tendencija.

Ova kompanija trenutno nudi korisnicima mogućnost besplatne izrade trodimenzionalnog modela vaše glave. Sve što im je potrebno su vaše dve fotografije koje ćete im poslati na email, a zatim download-ovati rezultat. Ali to nije ništa u poređenju sa onim što ova kompanija sprema: već su potpisani ugovori sa proizvođačima igara, tako da ćete već sledeće godine moći da vidite sebe u nekoj od virtuelnih avantura, kako vozite formulu, dajete gol u utakmici protiv Manchester United-a ili vidite svoj hladnokrvni izraz lica dok tamanite mutante i čudovišta. I dalje u istom pravcu: i vaš prijatelj (ili neprijatelj) će moći da uradi to isto, tako da ćete se u nekom cyber-dvoboju naći oči u oči.

Za ovakvu tehnologiju su zainteresovani i online-trgovci, a jedan od prvih primera ugovora sa kompanijom Digimask u ovoj oblasti je Internet-optičar Specs-2-Go. Na njihovom sajtu će biti omogućeno već pomenuto isprobavanje raznih modela naočara, sve dok ne nađete ono što vam zaista odgovara i najbolje stoji. Naredne korake kompanija Digimask namerava da napravi i na polju mobilne komunikacije, pri čemu će sagovornicima biti omogućeno da na displeju mobilnog telefona vide trodimenzionalni model osobe sa druge strane „žice“.

Mogućnosti primene nove tehnologije su neograničene i neslućene, a o jednoj od mogućih smo pisali u rubrici „Internet“ i članku „Pošaljite dvojnika na poslovni sastanak“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.