U trendu

Microsoft ili RealNetworks?

Koja će od ovih dveju kompanija u budućnosti imati primat na području Internet audia i videa? Očigledno, ova dva imena su jedini ozbiljni konkurenti i nema nikog trećeg da u trci učestvuje. Zasad su RealNetworks u značajnoj prednosti, ali je Microsoft započeo „ofanzivu“, najavljujući nove proizvode, nove tehnologije.

Softverski gigant iz Redmonda je u decembru otkrio svoj novi adut, Windows Media 8, koji će zaista doneti izuzetna poboljšanja na području prenosa zvuka i slike putem Interneta. Naravno, ako je verovati zvaničnim saopštenjima iz Microsoft-a. Što se tiče formata Windows Media Video 8, kvalitet prenosa približan onom na DVD-formatu će moći da se postigne već na brzini transfera od 500 kilobita u sekundi. Iako je ova cifra oko 10 puta veća od standardnih i najraširenijih dial-up veza, kablovski i DSL pristup su sve prisutniji i dostupniji, pa tako i transfer od 500 kbps. Kada govore o audio-fajlovima, predstavnici Microsoft-a tvrde da će kvalitet blizak CD-u biti postignut već sa transferom od 48 kbps. To bi značilo da bi se pesma u Windows Media formatu download-ovala 60% brže od istog fajla „zapakovanog“ u MP3.

Naravno, odmah je usledio i odgovor RealNetworks, kompanije-pionira u oblasti Internet audia i videa, koja danas pokriva najveći deo ovog tržišta. Njihov glasnogovornik, David Brotherton, je zlobno prokomentarisao kako je najveći kompliment za njegovu kuću činjenica da ih kalifornijski gigant imitira. „Najavili su i obećali mnogo toga a da, pritom, nisu izvršena nikakva zvanična testiranja kojim bi ove tvrdnje bile i potkrepljene“, dodaje on.

Poslednji proizvod RealNetworks, RealVideo 8, je lansiran u junu, pri čemu je DVD-kvalitet moguć pri brzini prenosa od 800 kbps, a što se audia tiče, tu kompanija iz Sijetla tvrdi da su fajlovi u njihovom formatu duplo manji od MP3-a. Ovog decembra je kompanija najavila i novi softverski paket koji će sajtovima omogućiti emitovanje (streaming) audia i videa, uz tvrdnju da će nov proizvod doneti „dramatično“ poboljšanje u ovoj oblasti.

Rat dveju kompanija putem cifara, najava i obećanja se nastavlja, ali pogledajmo kako trenutno stoje stvari u ovom takmičenju. Tokom novembra 2000. godine, 27,7 miliona ljudi je download-ovalo sa Interneta audio/video fajlove u Real formatu, što je više nego duplo u poređenu sa 13,2 miliona koje je dostigao Microsoft sa svojim formatom. Ipak, RealNetworks imaju razloga za zabrinutost i u stanju su „pripravnosti“, s obzirom na činjenicu da je od juna do novembra konkurentska firma imala rast od 35%, a oni samo 9,5%. Takođe, Microsoft je u značajnoj prednosti što se tiče komercijalne upotrebe njihovog proizvoda – u Windows Media format je ugrađena mogućnosti ograničavanja pristupa fajlu, odnosna omogućavanje pregledanja samo onima koji su se pretplatili, bilo da su u pitanju pesme ili filmovi. RealNetworks i MP3 takvu mogućnost nemaju.

Očigledno nameravajući da osvoji tržište, Microsoft se uortačio sa japanskom firmom Kenwood, a proizvod ovog partnerstva je CD-plejer koji će moći da radi sa Windows Media formatom. Ovaj uređaj će se na tržištu pojaviti sredinom sledeće godine, a na jedan nosač zvuka će moći da stane čak 22 sata muzike! Ali, ni RealNetworks se ne predaju tako lako. Ostvareno strateško partnerstvo sa kompanijom Nokia, gigantom u oblasti mobilnih komunikacija, svedoči o nameri da se osvoji tržište naredne generacije mobilnih telefona, aparata kojima će biti dostupni i multimedijalni sadržaji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.