Microsoft (još) ne izlazi iz sudnice

Predstavnici kompanije Microsoft i američkog Ministarstva pravde (Department of Justice, DOJ) su se nedavno sreli kako bi razmenili mišljenja posle, od strane apelacionog, potvrđene odluke okružnog suda da je gigant iz Redmonda monopolista, ali i osporavanja odluke sudije iz tog procesa Tomasa Penfilda Džeksona (Thomas Pennfield Jackson) da se kompanija podeli na dva dela – jedan koji bi se bavio samo sistemskim i drugi koji bi razvijao aplikativni softver.

Apelacioni sud je, da podsetimo, odlučio da, od tri prekršaja antitrustovskog zakona koje je identifikovao okružni sud, jedan definitivno nije više održiv – pokušaj monopolizacije tržišta programâ za prikazivanje sadržaja web-a, jedan će biti vraćen na ponovno ispitivanje, ali će se uzeti u obzir i kriterijumi koji su prvi put ispušteni iz vida (nezakonito sputavanje konkurencije), a samo je jedan potvrđen – nelegalno čuvanje monopolskog položaja, pri čemu je ova poslednja presuda revidirana poništavanjem odluke o cepanju kompanije.

Sud je, takođe, zaključio da se sudija Džekson ponašao neprimereno svom položaju i to time što je javno kompentarisao tok suđenja, davao intervjue novinarima i izricao “brojne uvredljive komentare” na račun zvaničnika kompanije dok je suđenje još bilo u toku, a kazne Microsoft-u još nisu bile izrečene.

Postupak je vraćen na razmatranje istom okružnom sudu, ali će ovoga puta u proces biti uključen novi sudija. Okružnom sudu je vraćen i predmet integracije Internet Explorer-a u Windows, pri čemu je sudiji ovoga puta sugerisano u kom smeru razmatranje treba da se kreće i šta je to što svaka od stranâ u sporu treba da dokaže.

U svojoj izjavi dostavljenoj sudu, Microsoft navodi da je odluka Žalbenog suda da prihvati ocenu okružnog suda o “mešanju” kôda IE i Windows-a “važna jer bi mogla biti protumačena kao sugestija da se proizvođačima originalne računarske opreme omogući da iz Windows-a 98 uklone kôd (pod pretpostavkom da takvog ima) specifičan samo za krstarenje Internetom. Vlada, međutim nije tražila takvu meru”.

MS je, naime, posle presude apelacionog suda najavio da će, za razliku od dosadašnjeg stanja, i do sada neprikosnoveni Internet Explorer učiniti dostupnim iz dijaloga Add/Remove Programs. Prema Microsoft-u, ovim potezom bi problem “bio otklonjen u potpunosti”. Sve i da tužioci uspeju da dokažu da se u fajlovima Windows-a 98 čija osnovna primena nije krstarenje Internetom nalazi kôd svojstven funkcijama bitnim za krstarenje Internetom, “bilo kakav nagoveštaj da se proizvođačima mora omogućiti da uklone taj kôd – nasuprot uklanjanju mogućnosti pristupa korisnikâ Internet Explorer-u – u suprotnosti je sa nalazom okružnog suda da je Microsoft-ova odluka da čitač web-a uključi u Windows doneta na dobrobit korisnikâ”, kaže se u izjavi Microsoft-a.

U ovom dokumentu se još navode i specifične izjave svedokâ na suđenju, kao i stav da njihova svedočenja ne idu u prilog Džeksonovom nalazu da je MS “promućkao” kôd IE potreban samo za krstarenje Internetom sa kodom drugih delova Windows-a 98, neophodnim za druge svrhe. Jedan od vladinih sveodka izjavio je, tako, na suđenju da “nikada nisam video sporni izvorni kôd” (!!!), dok je MS-ov svedok otvoreno porekao da je kompanija “pomešala” kôd. On je to objasnio na sledeći način: “Naprotiv, kompanija je, razvrstavajući softverski kôd u fajlove, srodne funkcije smestila blizu jedne drugima, što je poboljšalo performanse operativnog sistema, jer je uklonjeno nepotrebno opterećenje svojstveno kopiranju velikog broja različitih fajlova sa diska u radnu memoriju da bi se obavio jedan radni zadatak”.

Zbog svega toga, Microsoft je rešio da Apelacionom sudu uputi zahtev u kojem traži da sud ponovo razmotri svoju odluku da vrati na razmatranje okružnom sudu odluku da je “mešanje” kôda Internet Explorer-a sa kodom operativnog sistema Windows 98 predstavljalo prekršaj saveznog Šermanovog antitrustovskog zakona (Sherman Antitrust Act). Kompanija zahteva ponovno razmatranje ovog déla odluke apelacionog suda jer sumnja da je “previđen ili pogrešno protumačen važan tehnički dokaz o tome da li je Microsoft ‘pomešao’ softverski kôd specifičan samo za krstarenje Internetom sa softverskim kodom koji se koristi u druge svrhe u izvesnim fajlovima Windows-a 98”.

Ovo je poslednja u nizu sudskih predstavki podnetih u sporu, započetom još pre više od tri godine, na inicijativu američkog Ministarstva pravde i javnih tužilaca 19 saveznih država. Nedavno je javni tužilac Novog Meksika odustao od tužbe i sklopio nagodbu sa Microsoft-om, a potom je Ministarstvo uputilo zahtev Žalbenom sudu da se postupak ubrza što hitnijim vraćanjem predmeta na razmatranje Okružnom sudu.

Na nedavno održanom sastanku predstavnikâ MS-a i DOJ-a bilo je reči pretežno o proceduralnim pitanjima, s obzirom da je ceo proces zapao u svojevrstan ćorsokak. Prema navodima časopisa Wall Street Journal, koji, opet, citira neimenovane izvore, Microsoft planira da nastavi sa dosadašnjom (pokazalo se, uspešnom) strategijom odugovlačenja insistiranjem na podrobnostima, dok Ministarstvo vrši pritisak da postupak što pre dospe pred Okružnog sudiju, kako bi se konačno završilo sa saslušanjima i Microsoft-u, najzad, izrekla kazna. Razgovori su se bavili samo osnovnim pitanjima i za sada su još uvek veoma daleko od (eventualnog) nacrta nagodbe.

Premda je u jednom trenutku spora figurisala i mogućnost da Ministarstvo pravde zatraži da se slučaj iznese direktno pred Vrhovni sud, zvaničnici Ministarstva su porekli da će doći do nečega takvog.

Bil Gejts (Bill Gates), prvi čovek imperije Microsoft, kaže, pak, da je odluka Apelacionog suda uklonila oblak cepanja koji se bio nadneo nad kompanijom i izneo nadu da do rasturanja kompanije neće doći. Gejts, kao i uvek, naglasak stavlja na težnju kompanije za neprekidnim inovacijama i objavljivanjem po nekoliko novih proizvoda svake godine – tokom trajanja parnice, u protekle tri godine, kompanija je napravila Windows 2000, pokrenula strategiju .net i objavila Office XP. U planu je, nadalje, objavljivanje Windows-a XP 25. oktobra, a potom i konzole za igranje XBox i TabletPC-ja. Gejts samouvereno kaže: “U presudi apelacionog suda nema ničega što bi promenilo naše namere u vezi sa budućim proizvodima, uključujući i Windows XP”.

Pojedini pravni stručnjaci smatraju, međutim, da će vlada izvršiti pritisak da ovoga puta ne bude po Gejtsovom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.