Microsoft protiv AOL-a

Nekada su kompanije Microsoft i AOL bile u prijateljskim odnosima i sarađivale na obostrano zadovoljstvo. Danas se njihovi odnosi sve više zaoštravaju, s obzirom na činjenicu da jedna drugoj predstavljaju konkurenciju.

Neprikosnoven na području operativnih sistema, Microsoft je počeo da se širi i na druge oblasti, pokušavajući da proširi svoj posao i uveća prihode. AOL, koji je započeo kao Internet provajder, takođe ima šire ambicije. Čini se da je najveći kamen spoticanja sličan softver koji obe kompanije nude: u slučaju Gejtsove kompanije to je MSN Explorer, a kod AOL je to istoimeni servis, čija se verzija 7.0 uskoro očekuje.

U oba slučaja je reč o softveru koji je namenjen „kompletnom surferskom ugođaju“, i u okviru koga su obuhvaćeni razni servisi tipa web-mail, online-kupovina, slanje kratkih poruka i formiranje listi kontakata, pretraživanje, itd. Sve ono što je, inače, moguće naći rasuto po raznim lokacijama, a što je, u slučaju pomenutih aplikacija, objedinjeno na jednom mestu. Obe kompanije ga nude besplatno, ali računaju na profite od njegovog korišćenja: kupovina putem ovih aplikacija donosi procenat od firmi sa kojima su potpisali ugovore, a pored besplatnih servisa, tu će se naći i oni prilagođeni posebnim namenama, koji će se naplaćivati.

AOL svoj softver nudi kako bi privukao nove korisnike za svoj provajding servis: svakom novom korisniku softvera se nudi mesec dana besplatnog korišćenja flat-rate pristupa Internetu (neograničeno korišćenje tokom mesec dana). Brojke pokazuju da je ovo itekako dobra reklama, i da većina nastavlja da koristi provajding-usluge AOL-a. Zahvaljujući povoljnim cenama i kvalitetu, ali i ovakvom vidu promocije, AOL je danas najveći provajder na svetu, sa preko 30 miliona korisnika.

Microsoft je počeo da zalazi u „atar“ AOL-a, započevši posao sa provajdingom. Zahvaljujući svojoj popularnosti i prepoznatljivoj marki, za kratko vreme je postigao odlične rezultate: danas ima 6,5 miliona korisnika. U aprilu je taj broj izosio 5 miliona, da bi, za samo tri meseca, baza korisnika bila povećana za 30%! Ovakav skok je i posledica spajanja Microsoft-ovog WebTV servisa (email i surfovanje pomoću TV-a) sa provajdingom. „Čisto“ povećanje, bez korisnika WebTV-a, iznosi 500.000 novih korisnika. Uspešnosti je doprinela i kampanja koju je Microsoft započeo u trenutku kada je AOL podigao cenu usluga za oko 9%.

Pretnja u oblasti softvera, ali i provajdinga, nagoni AOL na pokušaj „uvlačenja“ u novi operativni sistem, Windows XP. Kompanija pregovara sa proizvođačima PC-a, kako bi AOL-servis bio instaliran na računarima na kojima je instaliran i Microsoft-ov operativni sistem. Beta verzija softvera AOL (verzija 7.0) je posebno rađena za Windows XP i neće raditi na ostalim „prozorima“. Neki dogovori su već postignuti, ali ostaje otvoreno pitanje da li će AOL 7.0 biti instaliran, ili će biti samo prisutne ikonice na desktopu i u Start meniju. U oba slučaja, AOL će proizvođačima plaćati izvesnu nadoknadu.

Najveći svetski provajder, na ovaj način, pokušava da iskoristi optužbe koje su uperene protiv monopolskog ponašanja „giganta iz Redmonda“: naime, Gejts mora da bira između Internet Explorer-a i MSN Explorer-a. Samo jedna od ove dve aplikacije će moći da bude instalirana na kompjuteru na kome je i Windows XP. Ako nema MSN Explorer-a, eto šanse za nas, smatraju u AOL-u. Ipak, i ako ne bude konkurentskog servisa Microsoft-a, u ugovoru sa proizvođačima komjutera stoji da na desktopu i u Start meniju mora da se nalazi prečica.

Srodne teme:

  • Windows XP – šta nas očekuje?
  • Najveći Internet provajder na svetu

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.