Microsoft rešio da „odmori“ sa Bluetooth-om

Microsoft-ovo odeljenje za razvoj operativnih sistema za stone računare odlučilo je da u sledećoj verziji svog operativnog sistema Windows, kontroverznom XP-u, koji treba da se pojavi ove godine, privremeno ukine podršku za Bluetooth, protokol za bežične uređaje kratkog dometa. Odeljenje zaduženo za Pocket PC i izradu odgovarajućeg operativnog sistema nastaviće sa podrškom, ali takođe nešto usporenije.

Teško je zaključiti šta se “iza brda valja”, a MS-ovo obrazloženje da su upravljački programi za Bluetooth izostavljeni iz novih probnih verzija Windows-a XP jer nema dovoljno adekvatnog hardvera na kojem bi mogla da bude isprobana kao da baš i ne pije vodu. Ipak, predstavnik kompanije za medije tvrdi da će, čim se broj ovih uređaja na tržištu poveća, oni vrlo rado dodati podršku u Windows, a, ruku na srce, Bluetooth kompatibilnog hardvera je još uvek prilično malo. Stoga su analitičari uglavnom saglasni u proceni da je Microsoft-ova odluka odraz svojevrsnog “otrežnjenja”, posle prošlogodišnjih bombastičnih najava da je Bluetooth “ono što nam treba” i “the next big thing”. Sudeći po tendencijama u industriji, veći prodor Bluetooth tehnologije može se očekivati tokom naredne dve godine. Sledeće godine očekuje se isporuka 10 do 15 miliona Bluetooth uređaja, a u godini posle nje i celih 100 miliona.

Bluetooth standard, inače, koristi bežičnu tehnologiju male potrošnje koja radi u pojasu od 2,4 GHz i trenutno se primenjuje za povezivanje raznih verzija ličnih digitalnih pomoćnika, poput Palm-a, kao i raznih modela Pocket PC-ja, sa mobilnim telefonima, ali i kao zamena koji povezuju periferijske uređaje – najčešće štampače i skenere – sa kućištem stonih računara. Ericsson je već počeo da isporučuje četiri modela mobilnih telefona sa podrškom za Bluetooth, čim je omogućeno da se ukine kabl koji povezuje telefon sa slušalicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.