Mobilinux

Zahtevi za kvalitetnije operativne sisteme na mobilnim telefonima sve su ozbiljniji, pa se proizvođači softvera za mobilne telefone neprekidno trude da svoje proizvode obogate novim i naprednijim karakteristikama. Tako je, na primer, kompanija Symbian nedavno objavila najnoviju verziju svog operativnog sistema za mobilne telefone – Symbian 9. Ona je napravljena po modularnom principu, tako da proizvođači mogu birati ono što im odgovara i prilagođavati softver konkretnim modelima. Druge softverske kompanije takođe rade na uvođenju inovacija, trudeći se pri tom da promene ne utiču znatno na porast cena mobilnih uređaja.

Ma koliko inovativnih promena da donosi, svaka takva aktivnost je dobrodošla. Jedna od njih ipak zaslužuje posebnu pažnju – uvođenje Linux-a, operativnog sistema sa otvorenim kodom. Prva je to učinila softverska kompanija MonteVista Software. Ona je vodeći Linux provajder za oblast komunikacija. Nova verzija operativnog sistema koji je prilagođen mobilnim telefonima zasnovana je na četvrtoj generaciji MonteVista Linux platforme. To je prvo Linux rešenje za mobilne telefone bazirano na Linux-ovom jezgru 2.6. Iz sasvim razumljivih razloga njegov naziv je Mobilinux 4.0, a u prodaji bi trebalo da se pojavi polovinom ove godine.

Mobilinux 4.0 predstavlja deo Mobilinux Open Framework programa za mobilne i bežične komunikacije. Odlikuje se izuzetnom fleksibilnošću. Može se prilagoditi svim kategorijama mobilnih telefona, počev od najjednostavnijih varijanti do najsloženijih uređaja. Na taj način ova softverska platforma obezbeđuje da sve funkcije i „najpametnijih“ mobilnih telefona mogu biti dostupne korisnicima, uz apsolutnu mogućnost prilagođavanja zahtevima.

Prednost ove softverske platforme za mobilne telefone u odnosu na ostale koji su danas u upotrebi (Symbian, Palm, Microsoft) jeste funkcionisanje uz mogućnost ugradnje samo jednog procesora u mobilni telefon za pokrivanje glasovnih i softverskih aplikacija. Pored toga, ona zahteva i manji memorijski prostor, a ima i manju potrošnju energije. Zbog toga je, kako naglašavaju predstavnici kompanije MonteVista, Mobilinux ekonomičniji od ostalih operativnih sistema, tako da smanjuje troškove proizvodnje mobilnih telefona za više od polovine. Svi ti argumenti sigurno će učiniti da se za Mobilinux opredele mnogobrojni proizvođači i još mnogobrojniji korisnici mobilnih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.