U trendu

Mobilni koji čita sa usana

Prototip na kome radi razvojno odeljenje najvećeg japanskog operatera kompanije NTT DoCoMo omogućuje da obavite razgovor na veoma bučnom mestu, a da pri tom ne naprežete glasne žice. Takođe, na sastanku ili mestu gde je nepristojno glasno razgovorati, budući model će omogućiti da šapućete a da vas vaš sagovornik sasvim dobro čuje. Na isti način, vlasnik će moći i da pošalje tekstualnu poruku.

Sve je to ostvarivo zahvaljujući posebnom softveru i senzoru ugrađenom u telefon, koji može da registruje električne impulse koji nastaju grčenjem mišića oko usta. Izgovaranje različitih glasova na različit način angažuje mišiće, pa je i moguće prepoznati govor vlasnika, čak i onda kada on samo otvara usta. Prepoznate električne impulse telefon prevodi u govor pomoću ugrađenog sintisajzera ili pretvara u tekst poruke.

Za sada su postignuti, prema rečima vođe razvojnog tima, dobri rezultati sa samoglasnicima. U sledećoj fazi je na redu „pipaviji“ deo posla – pronalaženje rešenja za prepoznavanje suglasnika. Sudeći po brzini kojom se došlo do mogućnosti prepoznavanja samoglasnika, predviđa se da će novi telefon dospeti na tržište za oko pet godina, kada će omogućiti komforniju upotrebu mobitela, ali i korišćenje mobilnog telefona onim osobama koje su trajno izgubile moć govora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.