U trendu

Mobilni telefoni sa savitljivim ekranom

Kompanija Philips, koja već dugo radi na razvoju savitljivih ekrana, najavila je da će se mobilni telefoni sa tom vrstom ekrana pojaviti u prodaji u 2007. godini. To će predstavljati vrlo korisnu novinu u mobilnoj telefoniji, jer će omogućiti mobilnom telefonu da bez ikakvih promena svojih dimenzija ima znatno veći ekran nego današnji modeli. Ekran će jednostavno, kada ne bude potreban, biti savijen u obliku rolne u malom kućištu prečnika oko 7,5 milimetara, a po potrebi će se ta rolna odmotati i poslužiti korisnicima za dobijanje različitih informacija na znatno većoj površini, igranje video-igara ili za neku drugu vrstu namene.

U okviru korporacije Philips ovom tehnologijom bavi se posebna kompanija – Philips Polymer Vision. Do ostvarenja prototipa mobilnog telefona sa savitljivim ekranom ona je došla u saradnji sa kompanijom E Ink Corporation. Saradnja među njima traje već nekoliko godina. Kompanija E Ink, kao što njen naziv i govori, radi na razvoju elektronskog mastila, koje u kombinaciji sa savitljivom podlogom daje savitljiv elektronski papir. U najnovijem dostignuću tih dveju kompanija – mobilnom telefonu sa savitljivim ekranom dijagonale pet inča, primenjena je nova tehnologija kompanije E Ink koja obezbeđuje vrlo mali utrošak energije (efekat bi-stabil electrophoretic).

Prvi savitljivi displej kompanija Polymer Vision prikazala je u februaru prošle godine. Godinu dana nakon toga realizovan je savitljivi ekran za mobilne telefone pod nazivom Polymer Vision PV-QML5. To je ultratanki i vrlo lagan displej (debljina mu je samo stotinu mikrometara) koji podseća na običan papir. Realizovan je kao TFT LCD ekran sa QVGA rezolucijom od 320 x 240 piksela. Monohromatski je, za četiri nijanse sive boje. Odlikuje se visokim kontrastom (10 : 1), tako da se njegov sadržaj može lako čitati čak i pri jakom dnevnom svetlu. Zahvaljujući tim karakteristikama, ovaj ekran je izuzetno pogodan za primenu u različitim mobilnim uređajima i uslovima.

Mobilni uređaji sa savitljivim ekranom mogu se koristiti u poslovne svrhe – pristup korporacijskim mrežama ili nekim drugim informacijama putem Interneta, kao i za različite primene pojedinačnih korisnika. Kompanija Polymer Vision napravila je i prototip minijaturnog GPS uređaja sa savitljivim ekranom, što je izuzetno korisno s obzirom na dobijanje slika (mapa) na znatno većoj površini nego što bi to bilo moguće malim GPS uređajima veličine mobilnih telefona. Nakon realizacije uspešnih uzoraka ovih savitljivih ekrana, kompanija Polymer Vision pristupila je strategiji uspostavljanja partnerstva sa kompanijama koje bi se mogle uključiti u proizvodnju mobilnih telefona i drugih uređaja sa savitljivim ekranom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.