Monitor s ugrađenim računarom

Glomazni stoni računari na koje smo navikli uskoro neće više biti aktuelni. Proizvođači hardvera teže da naprave računare koji će zauzimati što manje mesta na radnom prostoru, a istovremeno obavljati sve ono što rade današnji računari mnogo većih dimenzija. Jedno od takvih rešenja je kompaktan uređaj koji u sebi sadrži monitor i kompletnu računarsku konfiguraciju.
Jedan od prilično retkih uređaja koji pripadaju ovoj kategoriji je Prestigio PC Officer. Kompanija Prestigio proizvodi dva ovakva modela – PC Officer 375 i PC Officer 575, koji se razlikuju po veličini ekrana (17 i 19 inča). Uređaj predstavlja neku vrstu računara koja se po karakteristikama nalazi negde između stonog i prenosivog (notebook) računara. Od stonog računara zadržao je karakteristiku stacionarnosti i konfiguraciju koja sadrži sve elemente i performanse u rangu stonih kompjutera, dok je od prenosivih računara preuzeo način napajanja (eksterni) i procesor (Celeron Mobile), mada se konfiguracija može kupiti i s procesorim stonih računara (Intel Core Duo).
Uređaj je u obliku LCD TFT monitora nešto većih dimenzija, s obzirom na to da su mu sa zadnje strane ugrađene sve komponente računara. Postavlja se na postolje, a uz njega ide i tastatura (nešto manja nego kod stonih računara), miš, zanimljiva podloga za miša sa svetlucavim neonskim obodom i USB hab s četiri priključka. Procesor je brzine 1,7 gigaherca, a ugrađeni hard disk sa 250 gigabajta (mada postoji mogućnost nadogradnje). Radna memorija je DDR II SDRAM sa kapacitetom 1 gigabajt i mogućnošću proširenja do 2 gigabajta. Grafička kartica je skromna (Mobile Intel 915 GM/GMS), a prisutan je i DWD/RW uređaj. Diskovi se ubacuju sa strane, preko specijalnog slota.
Dimenzije ovog računara znatno su manje od stonih, ali ipak mnogo veće od prenosivih računara. On se odlikuje vrlo bogatim mogućnostima povezivanja. Postoje različiti priključci i portovi (četiri USB porta, WiFi mrežni adapter, Ethernet, spoljni priključak za antenu, slot za čitač memorijskih kartica svih trenutno aktuelnih formata). Na taj način ovaj uređaj predstavlja idealno kancelarijsko rešenje za poslovnu primenu, ali je vrlo zgodan i za kućnu upotrebu. Njegova cena kreće se oko 700 evra za 17-inčni model.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.