Multimedijalne poruke

U Jugoslaviji se suočavamo sa velikim problemom oko SMS sistema komunikacije, a glavni uzročnik je prenatrpana mreža korisnika. Adekvatnog rešenja faktički i nema, osim masovnog proširenja kapaciteta realnog broja korisnika. Opcija koja se momentalno uvodi u svetu će svakako biti jako problematična po pitanju uslova na našim prostorima.

ЅMЅ (Short Message Service) je metod koji je veoma popularan u svetu, a njegovo izvođenje i samo tehničko rešenje je krajnje jednostavno. Kratke tekstualne poruke (oko 128-160 karaktera) mogu jako brzo putovati mrežom, ukoliko je ona osposobljena za takve poduhvate. Nekako najnormalniji razvitak ЅMЅ sistema će svakako ići u smeru napretka kvaliteta poruka i sadržaja koji će moći da se šalje.

Pravi primer za takav vid inovacije je svakako MMЅ (Multimedia Messaging Service). Lucidan tim programera je našao način da se od jednostavnih poruka stvori jači i kompletniji sistem velikih sposobnosti i mnogo šireg spektra mogućnosti. Kada se to kaže odmah je prva asocijacija svakako baš „multimedija“, koju ovaj novi sistem i nosi u svom imenu. Cela priča se zasnivala na tome da nema razloga da se stane samo na slanju jednostavnih tekstualnih poruka ili eventualno slika – „Picture Messaging“ već da se odlučno pristupi razvitku tehnologije. Nakon što je to učinjeno otvorile su se nove opcije, a samo neke od njih deluju jako primamljivo: recimo, kombinovanje klasičnog teksta sa slikama, fotografijama, pa čak i čitavim audio-video klipovima. Naravno, sve će to biti moguće i bez upotrebe „suvog“ teksta. Priča se čak i o stvarnoj komunikaciji bez posrednika na relaciji elektronska pošta-mobilni telefon, i obrnuto, što je naročito korisno ukoliko nemate mogućnost da nosite lap-top ili nešto slično.

Sve u svemu, jako korisna funkcija kojoj je naprosto teško naći mane, a ostaje još samo da i proizvođači telefona daju svoj doprinos u smislu pune kompatibilnosti. MMЅ je već standardizovana usluga za koju se očekuje da postane pravi hit u svetu mobilne komunikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.