U trendu

Muzički „pametnjaković“ sa hard diskom

Ime kompanije Samsung poslednjih meseci neprekidno se pominje u oblasti mobilne telefonije, a povod su mnoge inovacije na novim modelima mobilnih telefona. Jedna od najnovijih informacija dolazi sa Sajma informacionih tehnologija i telekomunikacija – CeBIT, na kome je Samsung predstavio prvi mobilni telefon sa ugrađenim hard diskom kapaciteta tri gigabajta. Prvi model sa ugrađenim hard diskom kapaciteta 1,5 gigabajta ova kompanija predstavila je prošle godine.

Novi model, sa još većim kapacitetom hard diska, nosi naziv Samsung SGH-i300. Zahvaljujući tako velikom kapacitetu omogućen je smeštaj velike količine podataka na njegovom hard disku. Istovremeno se korisnicima ovog mobilnog telefona pružaju i mnoge druge mogućnosti svojstvene funkcijama takozvanih „pametnih“ mobilnih telefona, kojima pripada i ovaj Samsung-ov model.

SGH-i300 je CDMA mobilni telefon, mada podržava i standardnu GSM mrežu. U pravom smislu pripada multimedijalnim „pametnim“ telefonima sa bogatim mogućnostima online preuzimanja različitih audio i video sadržaja. Pored te mogućnosti, podržava i usluge OTA servisa koje nude mobilni operateri. Na hard disku kojim raspolaže može se, na primer, zapamtiti oko hiljadu muzičkih fajlova. Podržava različite audio-formate tih fajlova – MP3, WMA, AAC+ i OGG. Reprodukcija tih fajlova je vrlo kvalitetna zahvaljujući stereo-zvučnicima i podršci za 3D zvuk.

Samsung SGH-i300 je ponuđen u dve varijante – jedna je potpuno crne boje, a druga predstavlja kombinaciju crne i srebrne. Ima dimenzije 113 x 48 x 20 milimetara i masu 130 grama. Kolor TFT LCD ekran mu je sa 262.144 boja i rezolucijom od 240 x 320 piksela. Takođe, ima ugrađen blic i kameru rezolucije 1,3 megapiksela za snimanje fotografija i video-inserata (podržava formate MPEG 4, H.263, H.264 i WMV). Podržava Bluetooth, USB 2.0 i IrDA priključke za povezivanje sa drugim uređajima, kao i TransFlash memorijske kartice za dodatni memorijski prostor (ako mu je uopšte i potreban).

Na ovogodišnjem CeBIT-u Samsung je prvi put predstavio modele mobilnih telefona čiji se softver bazira na operativnom sistemu Windows Mobile, a koji podržavaju GSM mrežu mobilne telefonije. Dosad se taj operativni sistem zavidnih mogućnosti pojavljivao uglavnom u „pametnim“ mobilnim telefonima koji podržavaju CDMA mrežu, što je znatno ograničavalo njihovu primenu na relativno mali prostor u svetu na kome je ova mreža zastupljena. Ovaj telefon trebalo bi da se pojavi na tržištu u trećem kvartalu 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.