Mydoom: najskuplji virus

Stručnjaci procenjuju da je virus Mydoom novi rekorder kada je u pitanju šteta koju izaziva. Smatra se da će ova kombinacija crva i trojanca koštati firme 250 miliona dolara, iako ne proizvodi direktnu štetu u obliku brisanja fajlova ili pada sistema. Problem je u trojanskoj komponenti, koja će dovesti do zastoja u radu, a najviše muke zadati kompanijama SCO i Microsoft, koje su meta DoS napada koji će se izvršavati na njihove sajtove sa zaraženih računara. Najveći deo od predviđenih 250 miliona dolara biće potrošen na čišćenje računara od virusa, to jest na honorare koji će biti plaćeni antivirusnim firmama.

Dosadašnji rekorder bio je virus SoBig, koji se pojavio prošlog leta i koji je koštao firme pedesetak miliona dolara. Šteta od 250 miliona dolara, iako ogromna, za neke stručnjake je optimistična: trojanac instaliran na zaraženim računarima može da posluži hakerima i za preuzimanje kontrole nad računarima i nanošenje dodatne štete koju je teško predvideti i proceniti. Ozbiljnost problema i direktna pretnja u obliku DoS napada naveli su kompanije SCO i Microsoft da ponude po 250.000 dolara svakom ko pruži informacije koje će dovesti do hapšenja tvorca virusa.

Microsoft, odlučan da radikalizuje borbu s virusima, ponudio je još dve nagrade u istom iznosu za one koji pomognu u otkrivanju tvoraca virusa Blaster i SoBig. Novac za nagrade izdvajaće se iz fonda osnovanog posebno za ove namene; u fondu se nalazi pet miliona dolara. Istragu o pomenutim virusima vodi FBI, čiji je glasnogovornik izjavio da je „došlo do znatnog pomaka u istrazi“ zahvaljujući informacijama koje su dobili ovih dana.

„Slučaj Mydoom“ pokazuje da korisnici kompjutera nisu dovoljno oprezni kada su u pitanju fajlovi koji stižu uz poruke nepoznatih pošiljalaca, bez obzira na sva upozorenja stručnjaka za viruse, koji ističu da bazu antivirusnih programa treba obnavljati što češće, što je, u kombinaciji sa oprezom prilikom otvaranja fajlova, jedini efikasan način odbrane od sve brojnijih virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.