U trendu

Najbolji mobilni u 2007. godini (1)

Na nedavno održanom svetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni (Mobile World Congress 2008) dodeljene su nagrade za najbolje mobilne uređaje, usluge, najuspešnije kompanije i menadžere u ovoj oblasti. Najširu javnost najviše zanima proglašenje najboljeg mobilnog uređaja u protekloj godini. To priznanje za 2007. godinu dobili su mobilni telefon Sony Ericsson Walkman W910 i Skype telefon 3Skypephone kompanije 3UK. Ovoga puta priču posvećujemo Sony Ericsson-ovom modelu.
Ovom nagradom potvrđen je kvalitet i popularnost Sony Ericsson-ove Walkman serije, čiji je najuspešniji model upravo W910. Može se reći da to nije samo mobilni telefon već istovremeno i pravi muzički uređaj odličnog kvaliteta. Svojim korisnicima pruža raznovrsnu zabavu kroz muzičke sadržaje i zanimljive 3D igre, video reprodukciju, pristup Internetu velikom brzinom i svim mogućnostima koje on pruža (komuniciranje, preuzimanje multimedijalnih sadržaja). Pri tom je vrlo lepo dizajniran, malih dimenzija i težine (99 x 50 x 12,5 mm i 86 grama). Veliku brzinu pristupa Internetu obezbeđuje podrška za brze mobilne mreže treće generacije (UMTS, HSDPA) a, pored toga, ovaj telefon podržava i uobičajene mobilne tehnologije (GSM za sve opsege, EDGE i GPRS).
Ekran je TFT LCD s dijagonalom 2,4 inča, 262.000 boja i standardnom QVGA rezolucijom od 240 x 320 piksela. Telefon je napravljen u efektnoj kombinaciji crne i narandžaste boje. Napaja se litijum-polimerskim baterijama kapaciteta 930 mAh. Ima ugrađenu kameru rezolucije dva megapiksela, spikerfon, FM radio, USB 2.0 i Bluetooth 2.0 priključke. Interna memorija mu je 40 MB, ali se taj prostor može proširiti memorijskom karticom Memory Stick Micro s kapacitetom 1 ili 2 gigabajta. Multimedijalni plejer služi i za video reprodukciju, koja se obavlja solidnim kvalitetom za uređaje ovako malih dimenzija (sa 15 frejmova u sekundi).
Posebnu pogodnost za primenu ovog modela pružaju specifične aplikacije za upravljanje i pristup muzičkim sadržajima. PlayNow služi za brzo preuzimanje melodija zvona, TrackID omogućava prikazivanje imena odabrane numere, izvođača i albuma za nekoliko sekundi, dok SensMe obezbeđuje brzo i lako pretraživanje i formiranje plej-liste po želji vlasnika. U internoj memoriji telefona nalaze se tri video igre – Lumines (poput Tetris-a), Marble Madness i V-Rally. Ovaj model je već stekao veliku popularnost na tržištu (od oktobra 2007. godine, kada je startovao), a njegova cena kreće se oko 400 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.