Najmanji mobilni 3G telefon na svetu

Ova titula dodeljena je na nedavno održanom 3GSM kongresu u Kanu, a pripala je Samsung-ovom modelu SGH-Z500. Na toj reviji najnovijih modela mobilnih telefona treće generacije kompanija Samsung nastupila je sa prezentacijom tridesetak svojih modela. Na evropskom tržištu prvi put su predstavljeni, pored nagrađenog, modeli SGH-Z130 i SGH-Z300. Proglašen je i najbolji model mobilnog telefona treće generacije u pogledu dimenzija i inovacija. Ova titula takođe je pripala kompaniji Samsung – modelu SGH-D500.

Najmanji mobilni telefon treće generacije na svetu ima dimenzije 89 x 44 x 25 milimetara i težinu 95 grama. Ima elegantan dizajn sa uvučenom antenom. Pripada 3-band mobilnim telefonima za mobilnu GSM mrežu na 900, 1.800 i 1.900 megaherca. Takođe, kao model treće generacije podržava mobilnu mrežu UMTS, odnosno WCDMA na 2.100 megaherca. Bogatstvu njegovih karakteristika doprinosi mogućnost povezivanja bežičnim Bluetooth priključkom, kao i IrDA i USB priključcima za povezivanje sa računarima i drugim uređajima.

Ovaj mobilni telefon je, kao i mnogi drugi Samsung-ovi modeli, sa preklapanjem. Otvaranjem telefona pristupa se tastaturi i TFT LCD ekranu sa rezolucijom od 176 x 220 piksela i 262.000 boja. Telefon ima i dve ugrađene kamere. Kvalitetnija je VGA kamera sa rezolucijom 1,3 megapiksela i digitalnim zumom dva puta, a koristi se za snimanje fotografija i video-inserata u MPEG4 formatu. Druga kamera koristi se za prikazivanje lica sagovornika pri video-pozivima i ima rezoluciju 0,3 megapiksela.

Zahvaljujući ovim karakteristikama, Samsung SGH-Z500 može se koristiti za napredne mogućnosti (usluge) koje nude mreže mobilne telefonije treće generacije – video-telefoniju, prenos i razmenu video (MMS) poruka. Opremljen je i bogatim izborom audio komponenti – sadrži digitalni audio-pojačavač, 64 polifone melodije i mogućnost audio-reprodukcije fajlova sa formatima MP3, AAC i AAC+.

Video-sadržaji zahtevaju dosta memorijskog prostora. Samsung SGH-Z500 ima 50 megabajta radne memorije, koja se može proširiti dodavanjem fleš memorije. Ovaj telefon poseduje odgovarajući slot za takozvanu T-fleš (Trans Flash) memoriju. Sve to, verovali ili ne, smešteno je u ovaj minijaturni model, kome s pravom pripada titula najmanjeg mobilnog telefona treće generacije u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.