Najnoviji robot pas AIBO

Popularni metalni kućni ljubimci kompanije Sony dobili su svog novog člana. Sony je nedavno prikazao svog novog robota psa AIBO sa oznakom ERS-7M2/W i ERS-7M2/B. Radi se o potpuno istim modelima, koji se razlikuju samo po načinu bežičnog povezivanja – Wireless LAN ili Bluetooth. Novi AIBO odlikuje se naprednijim tehnologijama u odnosu na prethodne modele, kojih ima nekoliko (poslednji model je AIBO ERS-7, potpuno bele boje). Dodate su mu nove softverske aplikacije i povećane mogućnosti personalizacije prema zahtevima i željama korisnika.

AIBO je skraćenica od izraza Artificial Intelligence roBOt (robot sa veštačkom inteligencijom), mada je zanimljivo i značenje te reči na japanskom – drug, prijatelj. AIBO ERS-7M2 je, za razliku od svojih prethodnika, potpuno crne, sjajne boje. On se pokreće brže i prirodnije od svojih prethodnika, a ima i neke nove pokrete u „izrazu“ lica. „Izraz“ lica menja pomoću raznobojnih LED dioda na svojoj glavi. Na taj način pokazuje različite emocije – bes, tugu, iznenađenje ili sreću.

AIBO ume da prepozna glas, ime i lice svog vlasnika. Ume i da „razume“ više od stotinu reči ili izraza i da reaguje na glasovne komande. Korisnik može da upravlja njegovim kretanjem i „ponašanjem“ bežično preko PC-ja. Softverska aplikacija AIBO-MIND2 (na memorijskoj kartici Memory Stick sa 32 megabajta) daje mu različite sposobnosti koje vlasniku mogu biti od koristi. On može korisno da posluži i kao čuvar kuće (stana) zahvaljujući ugrađenim kamerama kojima snima sve što se dešava u kući dok je vlasnik odsutan. Može mu poslužiti i kao odličan sekretar koji će ga podsetiti na obaveze, ostvariti priključak na Internet i slati elektronsku poštu.

Pri svemu tome AIBO je i vrlo zabavan. Nova funkcija mu je AEP (AIBO Entertainment Player) aplikacija. Zahvaljujući toj aplikaciji, ovaj simpatični psić ume da igra a da pri tom reprodukuje muziku (MP3, WMA i WAV digitalne muzičke fajlove). Zanimljiv je i zabavan i dok se sam igra. Dve njegove omiljene igračke su ružičasta lopta Pink Ball i plastična kost AIBOne.

Sve te brojne aktivnosti zahtevaju dosta energije, pa se ovaj kućni ljubimac mora povremeno i „nahraniti“. To svakako znači da se njegove baterije moraju napuniti u tzv. energetskoj stanici. AIBO je dovoljno pametan da zna kada to treba uraditi. On tada jednostavno ode sam do energetske stanice i „spava“ dok baterije ne budu ponovo napunjene, a zatim ponovo zabavlja svoje vlasnike koristeći sve svoje sposobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.