U trendu

Nano robot i ostala čuda na Festivalu nauke

Robot bubašvaba, Okeanijum, nano robot koji komunicira sa publikom, eksperimenti sa zemnim gasom, neki su od sadržaja devetog Festivala nauke koji će ove godine prvi put biti održan na Beogradskom sajmu, od 3. do 6. decembra.

Pod sloganom “Čuda su svuda” festival će kroz oko 50 naučnih postavki približiti nauku “svim mladim umovima željnim izazova i novih saznanja”. “Nastavljamo misiju Festivala nauke, a to je promovisanje nauke, naučnika i prevođenje naučnog jezika u jezik svakodnevice, zajedno sa više od 550 naučnika”, rekla je direktor Festivala nauke Ana Jovanović.

“Voda, vatra, prirodni gas, klima i klimatske promene, virus besnila, viseće bašte, laseri, refleksi i nervni impulsi, komponovanje elektronske muzike, život neolitske šerpe, modeli praistorijskih vilinih konjica, fotosinteza i još mnogo toga…”, najavila je koordinatorka naučnih sadržaja Aleksandra Patenković.

U sklopu međunarodnog programa najavljeni su i gosti iz inostranstva.

“U centru hale će biti postavljena laserska harfa i igralište za decu obojeno zvukom, svetlom i bojama kao ambijentalna predstava međunarodne grupe iz Austrije”, rekla je koordinatorka za međunarodni program Ivana Đurišić.

Ona je najavila da će specijalni gost festivala biti Greg Gejdž, predavač i neuronaučnik iz Amerike, koji će tokom četiri dana organizovati radionice i pokazati kako eksperimente sprovoditi kod kuće.

Najavljeni su i gosti iz Italije, Estonije, Izraela, Francuske, Slovenije i Amerike.

S obzirom da se festival poklapa sa 21. međunarodnom konferencijom UN o klimatskim promenama koja će se održati u Parizu, na festivalu će biti organizovane radionice posvećene klimi, rekla je predstavnica Francuskog instituta u Beogradu Virdžini Manfroni. 

Ona je izrazila nadu da će se i kod mladih ljudi probuditi interesovanje za borbu protiv klimatskih promena.

Organizatori su najavili da su četvrtak i petak školski dani.

Karte za Festival nauke će biti u prodaji od sledeće nedelje, a festival će biti održan u halama 3 i 3A Beogradskog sajma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.