Napster sve manji

Posle odluke suda od 12. februara, kojom se servisu Napster zabranjuje distribuiranje pesama zaštićenih autorskim pravima, postavlja se pitanje kako će i da li ovaj servis preživeti i zadržati milione korisnika.

Napster je, posle presude, morao da filtrira fajlove koji se distribuiraju, odnosno da spreči pristup onima koji su zaštićeni. Posle prve faze filtriranja, male po obimu i nedovoljne što se tiče muzičke industrije, ovaj je servis 14. marta morao da blokira još 135.000 naslova. Upravo toliko je bilo pesama na spisku koji su dostavili predstavnici muzičke industrije.

Prema istraživanju agencije WebNoise, u ovom trenutku korisnici servisa nude prosečno, umesto nekadašnjih 172, samo 71 fajl za deljenje. Broj fajlova je opao za 60%, a ovaj trend će se nastaviti i u budućnosti. Naime, muzičke kompanije najavljuju upotrebu softvera koji će automatski pretraživati Napster-mrežu i detektovati problematične fajlove.

Bez obzira na smanjenje dostupnih fajlova, broj korisnika ne opada. Pitanje je dokle će to biti tako i još koliko je strpljenja preostalo kod onih koji servis koriste. Tu je i činjenica koja ukazuje na to da mnogi počinju da koriste Gnutella-u, klijent-aplikaciju pomoću koje je moguće koristiti istoimeni protokol za razmenu datoteka. Ovaj je servis doživeo više nego desetostruko povećanje broja korisnika od decembra 2000. godine: sa 10 – 20 hiljada na dan, broj onih koji koriste Gnutella-u se povećao na čitavih 250.000 dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.