U trendu

Naslednik Windows-a XP

Na redovnoj Microsoft-ovoj konferenciji za programere – PDC (Professional Developers Conference), održanoj sredinom septembra u Los Anđelesu predstavljena je sledeća generacija Microsoft-ovog operativnog sistema koja će naslediti trenutno aktuelni Windows XP. Konferencija je trajala tri dana, a informacije o novim Microsoft-ovim rešenjima prezentirao je Bil Gejts i još nekoliko vodećih ljudi iz Microsoft-a. Otvorena je Gejtsovim izlaganjem koje se odnosilo na karakteristike novog programskog paketa Office 12 i operativnog sistema koji je donedavno nosio radni naziv Longhorn, a sada se pojavljuje pod nazivom Vista. Oba ova Microsoft-ova proizvoda trebalo bi da se pojave na tržištu u drugoj polovini 2006. godine.

Realizacija operativnog sistema Vista i Office 12 zaokružuje Microsoft-ovu .NET platformu, s čijoj realizacijom je ova vodeća svetska softverska kompanija otpočela 2000. godine. Ona je realizovana na programskom jeziku XML, a izuzetno je prilagođena Web orijentisanim poslovnim korisnicima. Toj platformi prethodila je platforma Win 32, koja je znatno ograničavala korisnike. Nov operativni sistem na .NET platformi biće posebno prilagođen poslovnim korporacijskim korisnicima, s obzirom na izuzetnu povezanost svih Office i Windows aplikacija. Na taj način je putem Web-a u korporacijskim mrežama omogućena razmena informacija i fajlova.

Posebna pažnja pri tom posvećena je unapređenju vizuelizacije grafičkog okruženja. Grafičkom korisničkom interfejsu dodate su nove mogućnosti kojima se direktno pristupa s grafičkog interfejsa, a koje su dosad bile skrivene u padajućem meniju. Na primer, pri PowerPoint prezentacijama moći će direktno da se pristupa aplikaciji i menja tekst ili neki drugi detalji. Word će takođe biti obogaćen mnogim novim mogućnostima s jednostavnim pristupom jednim klikom miša radi izmene fonta, dodavanja različitih okvira i njihovih formata i drugog.

Za poslovne korisnike od posebnog značaja je distribucija i direktan pristup informacijama i vestima od značaja za korporaciju – takozvana RSS (Real Simple Syndication) usluga. Njima će moći da se pristupa s bilo koje aplikacije iz Office i Vista. Pri tom korisnici neće morati da napuštaju aplikaciju na kojoj trenutno rade. Program koji to omogućava naziva se Dynamic CRM (Customer Relationship Management). Njemu je u prethodio (u ranijim operativnim sistemima) program za upravljanje odnosom s kupcima s oznakom CRM. Zajedno s aplikacijom ERP (Enterprise Resource Planning), koja predstavlja program za planiranje resursa kompanije, on čini jedinstvenu poslovnu aplikaciju pod nazivom Dynamics.

Znatno unapređenje biće ostvareno i u verziji Internet pretraživača Internet Explorer 7. Ona će korisnicima omogućiti mnogo efikasnije web pretraživanje zahvaljujući implementaciji u sve aplikacije Office. Internet Explorer 7 biće deo sistema Vista, a ovaj operativni sistem sadržaće i paletu alata Windows Sidebar na desnoj strani grafičkog okruženja. Posebno atraktivno biće i trodimenzionalno prikazivanje prozora – 3D Rolodex Style. Sve to biće ponuđeno kroz dve varijante operativnog sistema Vista – Home i Business Edition.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike