U trendu

Naučnici otkrili ciljeve i nosivost lunarne misije sonde voda-led

Kineski svemirski naučnici otkrili su, u jednom radu, naučne ciljeve i nosivost lunarne sonde Čang’e-7 koja će istraživati vodeni led u jami u senci blizu južnog pola Meseca, piše Sinhua.

Kina planira da lansira Čang’e-6 da sleti na Mesec u prvoj polovini 2024. kako bi prikupila uzorke sa druge strane Meseca i da pošalje sondu Čang’e-7 oko 2026. godine, radi sprovođenja istraživanja resursa Mesečevog južnog pola.

Vodeni led i isparljive komponente u lunarnom tlu, morfologija i sastav Meseca, unutrašnja struktura Meseca i magnetna polja, pejzaž južnog pola Meseca, Zemljin magnetorep i sloj plazme i lunarno-zemaljska interferometrija veoma dugačke osnovne linije (VLBI) kao eksperiment merenja su među naučnim ciljevima misije, navodi se u članku objavljenom nedavno u časopisu Nešenel sajens rivju (National Science Review).

Istraživači iz Nacionalnog centra za svemirske nauke pri Kineskoj akademiji nauka i Kineskog centra za istraživanje Meseca i svemirski inženjering naveli su u radu da će platforme za detekciju misije Čang’e-7 biti opremljene sa ukupno 18 tereta.

Eksperiment lunarne orbite VLBI (LOVEX), mrežni uređaj za snimanje energetskih neuronskih atoma (GENA) i ekstremna ultraljubičasta kamera (EUC) biće postavljeni na relejni satelit pod nazivom Ćuećiao-2 koji će biti lansiran u prvoj polovini ove godine.

Glavna sonda Čng’e-7 sastoji se od orbitera, lendera, rovera i mini leteće sonde. Lender će sleteti na osvetljeni rub kratera u blizini južnog pola Meseca, zajedno sa roverom i mini letećom sondom, navodi list.

Korisni teret koji će biti instaliran na glavnoj sondi uključuje kamere, radare, analizatore minerala i vode, spektrometre, magnetometre, seizmografe i detektore isparljivih materija, navodi se.

Misija Čang’e-7 je osmišljena da istražuje formiranje i evoluciju Meseca, svemirsko okruženje i korišćenje in-situ resursa na Mesecu, što će postaviti osnovu za uspostavljanje dugoročnog istraživanja Meseca stanica u budućnosti, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar