Neurobik – održavanje mozga u formi

Da li je moguće vežbati mozak i održavati mentalnu formu? Da li su procesi smanjenja mentalnih sposobnosti usled starenja zaustavivi? Na ovakva pitanja potvrdno odgovara grupa američkih neurologa, koji su već osmislili i program vežbi.

„U našem mozgu svakodnevno umiru neuroni, ali se i svakodnevno obnavaljaju. Da li će nadvladati prvi ili drugi proces, zavisi samo od nas“, tvrdi doktor Isabel Gauthier, neurolog sa Vanderbilt univerziteta u Nešvilu. Sa ovakvim zapažanjima se slaže i neurobilog Lawrence Katz iz Severne Karoline, koji tvrdi da se mozak može vežbati kao i svaki drugi mišićni organ.

Lawrence Katz iznosi svoje teorije u vezi mozga u knjizi koja se zove „Održimo mozak živim“, razračunavajući se sa mnogim mitovima i dogmama o starenju mozga. Poznati neurobiolog tvrdi da je moguće mozak održati u formi, pa čak i povećati njegovu sposobnost učenja i izvršenja zadataka. Niz vežbi koje je osmislio doktor Katz, dobio je naziv neurobik, naravno, po uzoru na aerobik. Pa šta nam doktor preporučuje?

S mentalnom gimnastikom se počinje već rano ujutru, pri uobičajenim jutarnjim ritualima. Preporučuje se tuširanje zatvorenih ili zavezanih očiju, kako bi se svakodnevna, ustaljena aktivnost doživela primarno, putem drugih čula, i na taj način aktivirala nova moždana područja.

Zatim, zube treba prati „pogrešnom“ rukom, što će reći levom ako ste dešnjak i obrnuto. Promeniti vrstu jutarnje kafe i obogatiti svoje čulo ukusa novom aromom. Cilj ovih promena je, naravno, aktiviranje mozga, jer svaka nova situacija ili senzacija, aktiviraju nova područja, a nove navike stvaraju i nove asocijacije. Dalje, doktor Katz predlaže da do posla krenemo drugim putem, drugim prevoznim sredstvom i da, naprimer, ponesemo i torbu u „pogrešnoj“ ruci. „Ako se vozite javnim prevozom, pokušajte da ovaj put zatvorite oči i tako doživite nešto sasvim novo“, savetuje on. „Kod kretanja uobičajenim putevima, mozak uključuje „autopilota“, i radi na „minimumu“, apstrahujući sve „već viđeno“. Novi putevi aktiviraju naš cortex i podstiču na razmišljanje“, objašnjava autor knjige „Održimo mozak živim“.

Što se tiče boravka na poslu, treba se kloniti rutine, i uvesti malo „nereda“ u svakodnevne aktivnosti. A posle posla treba igrati neku zanimljivu igru i oslobađati se stresova. Vrlo je bitno, po dr Katz-u i ono šta i kako jedemo. Treba jesti što raznovrsnije i često probati nova jela, nove recepte, nove arome. I, naravno, promeniti uobičajeno mesto na kome sedimo dok obedujemo.

Seksualni život je jako bitan, jer objedinjava mnoga čula i senzacije. Zato iznenadite svog partnera nečim novim i drukčijim i dopunite doživljaj vinom, mirisnim uljima ili svećama.

Dakle, američki neurobiolog predlaže male promene dnevnog ritma, ali i upozorava da ne treba preterivati, jer velike promene prati stres, koji, naravno, treba izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.