U trendu

News grupe odlaze u istoriju

Nema više flopi diskova, nema više ni mnogih IRC servisa. Stariji korisnici Interneta sada ostaju i bez news grupa. Univerzitet Duke, mesto na kojem su pre 30 godina pokrenuti prvi usenet serveri, objavio je da zbog slabog interesovanja korisnika i velikih troškova održavanja gasi svoje usenet servere.
Isto su najavili i iz kompanije Microsoft. Oni su već ovog leta počeli s postepenim gašenjem svojih usenet servera. Novije generacije korisnika Interneta verovatno nisu upoznate sa usenet-om (skraćeno od User Network) i onim što je kod nas poznatije kao news grupe.
Na samim počecima Interneta, u nedostatku foruma i drugih servisa za komunikaciju, upravo je usenet bio mesto gde su se okupljali svi zaljubljenici u online komunikaciju. Ono što danas poznajete kao emotikone (smajliće) i razne skraćenice, kao što je LOL (laughing out loud), sve je to nastalo na usenet-u ili se popularizovalo preko njega.
Pošto su različiti chat servisi skoro "ubili" IRC (Internet relay chat), ne čudi što su forumi, Facebook i Twitter odvukli korisnike sa news grupa, kojih je nekada bilo preko 120 hiljada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar