Noć živih mrtvaca

Pre prazničnog vikenda, američki Nacionalni centar za zaštitu infrastrukture (NIPC), je upozorio sve kompanije i firme, korisnike Interneta, na moguće probleme koji mogu da se pojave na prelasku iz starog u novi milenijum. Poučeni ranijim iskustvima, ali i informacijama dobijenim od FBI, predstavnici ove agencije su upozorili na tzv. DDOS (distributed denial-of-service) napade, koji su i ranijih godina, a naročito u februaru 2000. godine, naneli mnogo štete i problema.

Centar za zaštitu infrastrukture podseća da je upravo vreme praznika idealno za hakerske napade i aktiviranje trojanaca pohranjenih u sistemima. Period kada osoblje nije na licu mesta, ostavlja slobodan prostor za upade i „šetanje“ kroz kompjuterske sisteme kompanija, koji za cilj mogu da imaju jednostavno oprobavanje i samodokazivanje hakera, ali i mogu da budu u službi industrijske špijunaže. Iz ovih razloga je NIPC na svom sajtu objavio upozorenje, savete i uputstva kako spremno dočekati moguće uljeze i kako se od napada odbraniti. Sistem administratorima je preporučeno da iskoriste besplatni NIPC-ov program Find DDOS, koji identifikuje postojanje trojanaca kakvi su Trin00, Tribal Flood Net, TFN2K, MStream, Stacheldraht i Trinity v3. Prilikom opisa njihovog dejstva, NIPC duhovito koristi horor ikonografiju upozoravajući na mogućnost da napadnuti kompjuteri mogu biti pretvoreni u „podivljale zombije“ koji više nemaju svoju volju i rade ono što im se zapovedi.

Andrew Antipass, kosultant za zaštitu i bezbednost, je još jedan od stručnjaka iz ove oblasti koji upozorava na potencijalno opasne praznike i koji veruje da će 2001. godina biti zapamćena po DDOS-napadima. Zato i poziva na ekstremne mere predostrožnosti i na obavezno ažuriranje antivirusnih programa, kao i skeniranja sistema u potrazi za trojancima. On takođe ističe i činjenicu da za „rupu“ koja se u DDOS-napadima koristi postoji sigurnosna „zakrpa“, ali da nju koristi još uvek mali broj kompanija. „Da li ste gledali film Noć živih mrtvaca?“, pita on. „Sećate se šta su ljudi prvo uradili kada su se zombiji razmileli po gradu? Prvo su zabarikadirali prozore i vrata“, slikovito objašnjava Andrew Antipass potrebu za primenom „zakrpa“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.