U trendu

Nokia i Samsung jedini na dobitku u 2001. godini

Prema istraživanjima agencije Strategy Analytics, u prošloj godini, do sada najtežoj za proizvođače mobilnih telefona, jedino su kompanije Nokia i Samsung zabeležile rast profita i udela na tržištu.

Norveški proizvođač je u 2000. godini pokrivao 31% svetskog tržišta, da bi 2001. godinu završio sa udelom od 36%, i na taj način još ubedljivije potvrdio svoju vodeću poziciju. Južnokorejska kompanija je u 2000. godini zahvatala 5% svetskog tržišta, a u 2001. godini osvojila i nova 2%.

Što se tiče norveškog proizvođača, analitičari ocenjuju da je urodilo plodom energično smanjenje troškova (drugim rečima, otpuštanje radnika), dok je Samsung iznenadio svojim povećanjem zarade i udela na tržištu.

Objašnjenje za uspeh Samsung-a verovatno leži u činjenici da se kompanija okrenula proizvodnji skupljih aparata sa više funkcija, od kojih je naročito uspešan Samsung 1300, spoj ličnog digitalnog pomoćnika (PDA) i mobilnog telefona. Trenutno se južnokorejska kompanija nalazi na trećem mestu po udelu na tržištu, pri čemu analitičari smatraju da nema šanse da u toku ove godine ugrozi kompaniju Motorola, koja zahvata 15% svetskog tržišta. Smatra se da će se glavna „bitka“ voditi između Samsung-a i nemačkog Siemens-a, u pokušaju osvajanja privlačnog kineskog tržišta.

Pomenuta Motorola je, kao i većina ostalih proizvođača mobilnih telefona, prošlu godinu završila sa gubicima. Isto važi za Ericsson, koji se nada da će se „u igru“ vratiti zahvaljujući GPRS modelima, koje ove godine nudi zasićenom tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.