U trendu

„Nokija” i „blekberi” igraju na kartu nostalgije

Za ljubitelje mobilnih telefona i gedžeta nema boljeg mesta od Barselone krajem februara, kada se održava Svetski kongres mobilne telefonije (MWC). Ovogodišnju manifestaciju obeležilo je predstavljanje novog starog telefona, čuvene „nokije 3310” u pakovanju za 21. vek, sa kvalitetnijim ekranom i življim bojama.

Pored najsavremenijih smartfona iznenađujuća je bila gužva na štandu finske kompanije HMD, koja je izbacila ovaj telefon kao omaž klasiku iz 2000. godine. Ispostavilo se, međutim, da je mnoge posetioce razočarao. Kažu da deluje jeftino, a da po ceni od 49 evra nije baš toliko jeftin za osnovni telefon koji nudi mogućnost razgovora, razmene poruka i čuvenu igru „zmija”, bez interneta, aplikacija i drugih pogodnosti na koje su korisnici u međuvremenu navikli.

„Gardijanov” izveštač piše da novi „glupi” telefon nije ništa posebno i da takva pomama oko uređaja iz 2000. možda ukazuje na krizu inovacija, proizvođači teško mogu da značajnije unaprede smartfone koji već rade svašta.

Nesumnjiva prednost „nokije 3310”, i stare i nove, jeste baterija. Ova može da izdrži 22 sata razgovora i čak mesec dana kada se ne koristi. Zgodna je kao prvi telefon za decu i starije ili rezervni telefoni koji bez problema staje u džep. Fotografije napravljene kamerom od dva megapiksela smešne su u odnosu na ono što nude smartfoni, ali i to je, kažu, deo privlačnosti zasnovane na nostalgiji.

Na ovu kartu zaigrao je i novi vlasnik brenda „blekberi” – „TLC komjunikejšens” izbacivši „android” smartfon sa ekranom osetljivim na dodir i fizičkom tastaturom po kojoj su bili poznati telefoni pod ovim imenom.

Po izboru ekipe portala „Didžital trends” a i drugih tehnoloških redakcija, najbolji uređaj predstavljen u Barseloni jeste „G6” kompanije „El-Dži”. Ekran od 5,7 inča proteže se skoro od ivice do ivice tako da po veličini displeja spada u veće, a fizički je manji od nekih uređaja sa 5,2 inča. Na njemu mogu istovremeno da se otvore dve aplikacije. Kućište je od metala i stakla, a dvostruka zadnja kamera od 13 megapiksela omogućava širok ugao fotografisanja. Baterija od 3.300 miliampera brzo se puni, dok model za američko tržište ima i bežično punjenje.

Snažan utisak ostavio je i novi uređaj kompanije „Huavej” – „P10” sa ekranom dijagonale 5,1 inča (veći „plus” model ima 5,7). Na „gorila glas” staklu ne ostaju ružne mrlje od prstiju, dok je metalno telo otporno na prskanje vodom i padove. Najveća unapređenja pretrpele su kamere, napravljene u saradnji sa čuvenom „Lajkom”. Kineska kompanija obećava stabilnije video-snimke, poseban senzor za fotografije iz blizine, efekat 3D skeniranja lica za bolje selfije… Tu je i opcija koja garantuje prijem signala u tunelu. U saradnji sa „Pantone” institutom za boje, ovaj smartfon biće dostupan i u specifičnim nijansama plave i zelene. „P10” ima bateriju od 3.200 miliampera i opciju brzog punjenja specijalnim punjačem.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.