Nokija i Intel na zajedničkom poslu

Intel (Intel) i Nokija (Nokia) su najavili da će objediniti svoje operativne sisteme za mobilne uređaje koji se zasnivaju na Linuksu (Linux). Postojeće aplikacije za Moblin i Maemo radiće i na MeeGo-u, a novi operativni sistem će uz Intelove procesore podržavati i hardver koji se zasniva na procesorima ARM.
Kombinovanjem Intelovog Moblin-a i Nokijinog Maemo-a nastaće operativni sistem pod imenom MeeGo, za koji se očekuje da će pokretati širok spektar uređaja, uključujući minijaturne mobilne račure, koji mogu da stanu u džep, netbook računare, tablete, televizore s vezom prema Internetu i sisteme za zabavu u automobilima. Trenutno se Intelov Moblin nudi kao operativni sistem u određenim modelima netbook računara koje nude Dell, Acer i Asus, kao i na LG-jevim mobilnim telefonima. S druge strane, Nokijin Maemo pokreće samo pametni telefon N900.
Predstavnici Nokije i Intela ističu da objedinjavanje ove dve platforme omogućuje razvoj aplikacija u okviru jednog okruženja i jedinstvenog korisničkog interfejsa. Takođe je istaknuto da će postojeće aplikacije za Mobilin i Maemo raditi i na MeeGo-u, a novi operativni sistem će uz Intelove procesore podržavati i hardver koji se zasniva na procesorima ARM. Saradnja ove dve kompanije počela je u julu 2009. godine, kada je najavljeno da će njihova dugoročna saradnja biti usmerena na razvoj novih arhitektura čipova, softvera i mobilnih uređaja koji se baziraju na Intelovim čipovima. Prvi uređaji koje će pokretati operativni sistem MeeGo očekuju se na tržištu u ovoj polovini godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.