Nov brend računara – ESPRIMO

Kompanija Fujitsu Siemens Computers najavila je nove personalne računare pod imenom ESPRIMO. Namenjeni su profesionalnoj primeni za tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Proizvode se u nemačkom gradu Ausburgu, a obuhvataju tri serije – ESPRIMO E, P i C. Vrlo bitna karakteristika im je poštovanje ekoloških standarda, što je ostvareno zahvaljujući ugradnji napredne takozvane Green PC tehnologije. Pored toga, odlikuju se izuzetnom fleksibilnošću i modularnošću, sa mogućnosti nadogradnje sistema prema potrebama i zahtevima korisnika.

ESPRIMO P serija, od koje se prvi na tržištu pojavio model P5905, sadrži takozvano microtower kućište manjih dimenzija od standardnih kućišta personalnih računara. Takođe, manjih dimenzija su i kućišta ostalih serija i modela. Serija E smeštena je u takozvano SFF (Small Form Factor), a serija C u USFF (Ultra Small Form Factor) kućište. Modeli svih serija zasnivaju se na najnovijem Intel-ovom skupu čipova 945G Express. Odlikuju se i izuzetnom ergonomijom, kao i naprednim principom hlađenja sa izuzetno tihim ventilatorima.

Kao i svi ostali profesionalni računari ove kompanije modeli ovih serija su potpuno usklađeni sa ROHS standardima definisanim prema preporukama Evropske unije. Oni određuju pravila izrade uređaja sa gledišta ekologije, što znači da ograničavaju upotrebu štetnih supstanci. Jedna od najštetnijih supstanci koja se može naći u elektronskim uređajima je olovo, a kompanija Fujitsu Siemens već je smanjila njegovu količinu u svojim uređajima sa 12 na jedan gram. Potpuno je izbegnuta i upotreba halogenih elemenata u štampanim elektronskim kolima i uređajima za napajanje.

Na tržištu se, kao što je rečeno, već nalazi prvi model P serije – P5905. To je odličan profesionalni uređaj za manje kompanije. Baziran je na Intel-ovom Pentium IV procesoru sa HyperTreading tehnologijom. Izrađuje se i sa novim Intel-ovim dvoprocesorskim jezgrom (Intel Pentium D). Sadrži i vrlo bogate mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima. Na tržištu se može naći po minimalnoj ceni od 442 evra, dok proširenje osnovne konfiguracije podrazumeva višu cenu. Modeli ESPRIMO E serije pojaviće se na tržištu tokom juna, dok se C serija očekuje u julu ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.