U trendu

Nova verzija Oracle baze – 9i

Oracle je nedavno objavio novu verziju svoje baze podataka, proizvoda koji ima vrhunske karakteristike i projektovan je tako da poveća tržišnu prednost ove kompanije u odnosu na glavnog konkurenta IBM. Kompanija je, takođe, ponovo usvojila protivrečnu šemu cena koja se odmah našla “na penalu” brojnim korisnicima i analitičarima.

U novine koje dolaze uz Oracle 9i spada, najpre, mogućnost dodavanja novih servera uporedo sa rastom potreba. Osim toga, postoje i novi alati za prikupljanje i analizu poslovnih podataka, kao i nove mogućnosti upravljanja koje bi korisnicima trebalo da smanje troškove i olakšaju korišćenje.

Najzanimljivija inovacije je, verovatno, ipak nova-stara politika cena: nova šema se zasniva na broju korišćenih procesora i predstavlja zamenu za aktuelni sistem “jedinica snage”, složeniji model koji je uzimao u obzir radni takt svakog procesora i od korisnika sa jačim procesorima zahtevao da plate više.

Lari Elison, predsednik kompanije, o promeni modela naplaćivanja, ne bez blage ironije, kaže sledeće: “Nastojimo da ga učinimo sa IBM-ovim sistemom. IBM je kritikovao Oracle da je pet do šest puta skuplji, a prelaskom na novi sistem cena poput IBM-ovog želimo da našim klijentima olakšamo poređenje”.

On dodaje i da će korisnici prethodne verzije, baze 8i, takođe moći da pređu na novu šemu cena. Kompanija je u tu svrhu objavila “jednostavan obrazac za prevođenje” koji omogućuje starim korisnicima da izračunaju i vide koliko će platiti za novi sistem.

Ono što je izvesno je da će, prema novom sistemu, verzija Oracle 9i Enterprise koštati 40.000 dolara po sistemu, dok će verzija Oracle 9i Standard stajati 15.000 dolara.

Promena šeme cena nije, međutim, prema mišljenju analitičara, usledila dovoljno brzo s obzirom na pritužbe pojedinih klijenata koji su se žalili na komplikovan metod po jedinici snage uveden još prošle godine. Upravo iz tog razloga su se mnogi korisnici u proteklih šest do devet meseci premišljali da pređu na IBM-ovu bazu DB2. Mnogi su navodili i da Microsoft-ova baza SQL Server nije skalabilna i robusna kao Oracle-ova, ali je bar 10 puta jeftinija.

Sve u svemu, u proceni vrednosti baze 9i, ipak preovlađuju pozitivni zaključci. Kompanija Gartner, koja se bavi tržišnim analizama i predviđanjima, procenjuje da samo 5 do 10% Oracle-ovih klijenata koristi mogućnost udruživanja serverâ, tako da se ova opcija, pod nazivom Real Application Clusters, neće pokazati profitabilnom na kratke staze, ali bi, dugoročnije posmatrano, mogla steći veliku popularnost.

Analitičari kažu: “Ovo je dobro i solidno poboljšanje koje će ovoj bazi omogućiti znatno veći stepen skalabilnosti, postaviti je na sâm vrh tržišta visoke klase i povećati razmak u odnosu na DB2”.

Elisonov entuzijazam je, naravno, još mnogo veći od njihovog, a verovatno i pomalo preteran. On Real Application Clusters opisuje kao “najvažniju osobinu koja se pojavile još otkako su izmišljene relacione baze podataka”, jer ona ne samo što omogućuje korisnicima da dodaju nove servere u skladu sa porastom potreba, već bazu čini i znatno pouzdanijom: ukoliko, u ovako konfigurisanom okruženju, jedan server prestane sa radom, ostali preuzimaju i njegov posao.

Sa druge strane, prema rečima Elisona, glavni konkurent – IBM-ova baza DB2 podržava udruživanje serverâ na svojim velikim računarima, ali korisnici od toga mogu imati srazmerno malo koristi, pošto u takvoj konstelaciji nema odgovarajućih poslovnih aplikacija za Unix i Windows platforme.

Oracle je, takođe, objavio i partnerstvo sa kompanijom Compaq Computer, koje predviđa da ovaj proizvođač servera prodaje sertifikovane konfiguracije Real Application Cluster-a na svojim sistemima AlphaServer (mada nije izvesno šta će se događati sada, kada je sudbina Alpha procesora zapečaćena “trampom” sa Intel-om) i ProLiant.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.